Kummelin synty

Kuva Kummeli -hahmoista 1991

Keväällä 1991 ystävykset Heikki Silvennoinen ja Olli Keskinen tekivät kotivideolla muutaman sketsin ja veivät otokset entuudestaan tutulle TV-ohjaajalle Matti Grönbergille arvioitavaksi.


Heikin ja Ollin videonäyte oli niin lupaava, että TV 2:n Viihdetoimitus päätti antaa pojille rahaa kolmen ohjelman tekemiseen. Tässä vaiheessa ohjelmalla ei ollut vielä edes nimeä. Hylättyjä ehdotuksia kyllä riitti, yksi niistä oli Kusipäät. Nimi Kummeli syntyi vahingossa Olli Keskisen vaimon keksimänä. Tämä merimerkkiä tarkoittava sana kuulosti heti hyvältä ja se otettiin uuden TV-sarjan nimeksi.

Kummeli-ryhmään tuli mukaan heti alkuun Timo Kahilainen. Hän oli Silvennoiselle tuttu musiikkipiireistä. Grönberg oli tehnyt Kahilaisen kanssa 1980-luvun loppupuolella musiikkimakasiiniohjelmaa nimeltä Rock-Stop. Kahilainen oli huolehtinut ohjelman sketseistä yhdessä Janne Saarisen kanssa.

Kummeli-työryhmä oli syntynyt. Se oli pieni, mutta tehokas. Matti Grönberg vastasi TV-toteutuksesta ja ohjauksesta. Heikki Silvennoinen ja Timo Kahilainen vastasivat pääosin sketsi-ideoinnista. Olli Keskisen harteille jäi kaiken muun ohella myös kuvaus yhdessä Grönbergin kanssa. Alkuvaiheessa myös kaikki muu tekninen toteutus, lavastus, naamiointi jne. oli yksin työryhmän käsissä. Vasta myöhemmässä vaiheessa, kun Kummeli oli vakiinnuttanut asemansa, tuli työryhmään avuksi tarpeellisia alan taitajia.

Kolme ensimmäistä Kummeli -ohjelmaa syntyi vauhdilla ja ne esitettiin kesäkuussa 1991. Janne Saarinen esiintyi näissä Kummeleissa, mutta jäi sitten pois kuvioista. Siitä huolimatta, että kolme ensimmäistä Kummelia tehtiin halvalla, kiireellä, pienellä porukalla eikä katsojiakaan ollut kuin 200 000-300 000 aiheutti se valtaisan katsojapalautteen. Ohjelmasta pidettiin erityisesti opiskelijapiireissä ja sitä vaadittiin lisää välittömästi. Toisenlaistakin palautetta tuli, lähinnä varttuneilta katsojilta, jotka eivät ymmärtäneet Kummelia ollenkaan. Näiden kolmen ohjelman jälkeen Kummeleiden jatko ei ollut mitenkään itsestään selvä.

alkuun1992