yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Äänen taika

XL_cut
Elokuvassa ääni on yhtä tärkeä kuin kuva. Äänellä voi kertoa tarinaa, tulkita nähtävää ja vaikuttaa voimakkaasti katsojan tunteisiin.

Kuvauksissa alkuperäisen äänen taltiointi on tarkkaa työtä. Ääniä voidaan myös tehdä tarkoituksella erikseen ja niitä voidaan järjestää haluttuun järjestykseen. Uudella, rakennetulla äänimaailmalla voi muuttaa kuvan tunnelman.


Harjoituksia

ikoni_harjoitus

Mikrofonit testissä

Tässä harjoituksessa kokeillaan äänen taltioimista eri tekniikoin.


Ekan elokuvan ABC

Osa 5: Ääni ja elokuvan viimeistely

Ekan elokuvan ABC:stä löydät ohjeita elokuvan äänimaailman tekemiseen ja elokuvan viimeistelyyn.


Vuoropuhelu eli dialogi

Kuvaustilanteessa nauhoitettu ääni eli 100% ääni ("huntti", "satanen") on yleensä näyttelijöiden puhetta eli dialogia tai dokumentissa esiintyjien puhetta. Jos kuvausten aikana taustalla on ollut melua, niin tärkeät äänet kannattaa äänittää myös erikseen. Silloin mikrofoni saadaan lähemmäs äänilähdettä.
Vuoropuhelu on kahden tai useamman henkilön välistä puhetta. Hyvin kirjoitettu dialogi on tiivistä. Se etenee sujuvasti. Tärkeää on useimmiten myös se, mitä keskustelussa ei sanota ääneen eli rivien välit. Vuoropuhelua kirjoittaessa kannattaa muistaa, ettei siinä tarvitse selittää mitään, minkä katsoja voi nähdä kuvassa.

Videot

Animaation ääni-ilmaisu on usein mainiota ja kokonaan keinotekoisesti tehtyä.
Vuoropuhelu eli dialogi


Kuvakoulun fiktioryhmä teki elokuvan Näppylä.
Katso elokuva


Äänessä on taikaa. Mitä vain voi tapahtua...
Katso Kadonnut salaisuus -sarjan jakso



 
 

Poimintoja  

olento pallo

Miltä koulu näyttää Helmerin silmin

Vuorentaustan koulun oppilaat toteuttivat Helmerin matkassa -multimediatyön. Se kertoo Vuorentaustan koulussa asuvasta Helmeri -tontusta, jot... Lue lisää