www.yle.fi/mirjapyykko
TV1
Etusivu              
             
Mirja Pyykkö              


Ota yhteyttä
Arkisto

 

MIRJA PYYKKÖ

Aloitin kaksikymmentä vuotta sitten omien haastatteluohjelmien teon.

Yöstudio
Ensimmäinen "juppiajan"sarja sai nimekseen Yöstudio. Sarjan merkeissä kurkistettiin kadun varjoisammalle puolelle, niiden ihmisten elämään, joille rikkautta ei ollut taloudellinen hyvinvointi, vaan muuten vaikkakin raskas, mutta kokemusten rikastuttama elämä.

Miksi juuri hän?
Miksi juuri hän? -sarjassa oli mahdollista päästä katsomaan Yöstudion noidankehän, Jakomäki-Kontula-Assa-Kirurgi –akselin ulkopuolelle, sellaisten ihmisten maailmaan, jotka tavalla tai toisella ovat päässeet jonossa muiden ihmisten ohi.

Haastateltavanani oli mm. Libyan johtaja Muammar Gaddafi ja italialaista poliitikko Cicciolina ja nuori Matias Rust, joka laskeutui omalla lentokoneellaan Moskovan Punaiselle torille.

30 markkaa viikossa tuo 30 000 työpaikkaa vuodessa
Myöhemmin kotimaisuuskampanja "30 markkaa viikossa tuo 30 000 työpaikkaa vuodessa" pyrki herättämään suomalaisten tietoisuutta siitä, että lisäämäällä kotimaisten tuotteiden hankintaa työllistät oman maasi kansalaisia.

Kampanjan taustalla olivat professori Osmo Forsellin laskelmat ja kulutustottumukset muuttuivatkin kampanjan aikana ja jälkeen huomattavasti.

Kuvat jotka muuttivat maailmaa
Kuvat jotka muuttivat maailmaa -ajatus on omalla kohdallani syntynyt oikeastaan seitsemäntoista vuotta sitten, kun näin kolumbialaisen Omaira-tytön taistelevan hegestään - suorassa lähetyksessä. Kuitenkin vasta nyt syntyi idea ohjelmasarjan tekemisestä haastateltavien valitsemien kuvien pohjalta.

Tämä kaikki on ehkä jälkiviisautta, sillä uutta sarjaa suunnitellessa alitajunnasta nousee vain tahto tehdä joistakin tietyistä aiheista, jollakin uudella tavalla. Jälkeenpäin ajan vaikutukset tekotapaan ja aihevalintoihin vasta selviävät, - jos niitä sitten nähtävissä on. Jos juppiaikana oli tarve katsoa kadun varjoisalle puolelle, niin laman aikana haastateltaviksi seuloutui tieteen, taiteen ja sellaisten alojen edustajia, joiden kanssa on mahdollista puhua pysyvämmistä arvoista, asioista jotka ovat totta - huolimatta yhteiskunnallisen ilmapiirin muutoksista.

 

 

Seppo Sarkkinen/YLE Kuvapalvelu