Itse asun Ranskassa, ja luettuani karppaamisesta en oikein löytänyt suurta eroa normaaliruokailuun, mitä nyt vehnäpatongista en voisi kuvitellakaan luopuvani.. Sitten tajusin kuinka Suomen ja Ranskan ruokakulttuurit eroavatkaan toisistaan.
Suomessa lapsena toitotettiin, että viisi ateriaa päivässä ja leipää 6 siivua, perunoita lähes päivittäin sekä margariinilla paikattiin voi. Täällä yksikään aito ranskalainen ei osta mitään keinotekoisia höttöjä, voita käytetään ruuanlaitossa ja leivonnassa, aina. Normaalipäivänä syödään 2-3 ateriaa, aamiaiseksi esimerkiksi itse otan leipää (monivilja tai patonkia) hillon tai hunajan kanssa sekä teetä, lounas alkupala salaatti, vihreitä papuja ja pihvi sekä jälkiruoka, jogurtti tai hedelmä, joskus kakkupala, viimeiseksi kahvi. Illalla samaan tyyliin. (Yleensä toinen aterioista on kuitenkin suurempi ja esimerkiksi lounas on vain nopea salaatti tai vastaava ja illalla syödään sitten "oikeasti").
Itse olen huomannut täällä oloni olevan paljon parempi, vaikken ole yrittänyt missään vaiheessa laihduttaa. Suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu, että napostellaan karkkeja ja keksejä, ruoka-ajat ovat usein vähemmän säännölliset (Ranskassa esimerkiksi matkabusseissa ei saa syödä, vaan klo 12 tai illalisaikaan (huom. klo 20-22 ei aikaisemmin) bussi pysähtyy alueelle jossa on pöytiä, ja ihmiset keskittyvät ateriasta nauttimiseen, ei matkakarkkipusseja tai muita eväspatukoita). Aina kun täällä syön, olen oikeasti nälkäinen, sillä aterioiden välillä on kunnon tauot. Kuitenkaan ei iske äkkinäinen hypernälkä, koska ruoka on lihaisaa ja täyttävää.
Kaikilla meillä on tietysti omat ruokatottumukset ja tavat, mutta ehkä Suomen ruokatottumuksissa/säädöksissä olisi tosiaan uudelleen pohdinnan paikka?

>violet La, 2011-01-01 16:11

Vastaa

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.