Ravinnon rasvojen laatu heikkenee kuumennettaessa. Erilaisilla rasvoilla on kuitenkin eroja. Oliiviöljy sisältää eniten kertatyydyttymättömiä rasvahappoja (eli se on "kovempi" rasva, kuin esim. rypsi - tai auringonkukkaöljyt), jotka ovat melko stabiileja kuumennettaessa. On huomattu, että rypsiöljyn monityydyttymättömät rasvahapot hapettuvat helpoiten. Hapettunut rasva on vahingollista elimistölle.

Oliiviöljy myös sisältää luontaisesti sellaisia antioksidantteja, jotka suojaavat sitä kuumennuksen aiheuttamalta ns lämpöoksidaatiolta, eli hapettumiselta. Kylmäpuristettu oliiviöljy sopii siis hyvin paistamiseen (kaikkea käristämistä kannattaa kuitenkin välttää)

Rypsiöljyä kannattaa käyttää kuumentamattomana ja valita kylmäpuristettu öljy. Oliiviöljykin kannattaa valita kylmäpuristettuna eli extra virgin - laatuisena, sillä siten puristettu öljy on luonnollisessa muodossaan, jolloin siinä on tallella hapettumista estävät antioksidantit (tokoferolit, sterolit, polyfenolit).

Voi kestää hyvin paistamista, mutta voin ohella kannattaa käyttää oliiviöljyä terveydellisistä syistä.

Kylmäpuristettu kookosöljykin on erinomainen rasva ja soveltuu hyvin paistamiseen. Sen maku ei vain ehkä miellytä kaikissa ruuissa. Lienee makuasia!

>Annika Havaste Pe, 2011-07-15 17:29

Vastaa

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.