Kyseinen mielen hallinnan tekniikka on sinänsä hyvä ja oikea! Tosin se vahvistaa minuuden vapauden illuusion kuplaa, joka haluaa erottaa pahan/huonon minän tunteista, ajatuksista ja toiminnoista.

Ei siis riitä että ajattelee positiivisesti vaan näiden ajatusten tulisi olla vielä eettisesti ja moraalisesti mahdollisimman oikeita, ts. hyveellisiä! Onnellisuutta positiivisten ajatusten kautta tavoitteleva voi hänkin pitkällä aika välillä illuusion syövereissä syödä "tajuamattaan" maan jalkojensa alta.

Täytyy muistaa, että psykologin intressi on poistaa ongelmat yksilön päämäärien edestä. Tällöin ei ratkota kollektiivisesti kestämättömiä ja huonoja ratkaisuja ihmisten mielistä pois (muuta kuin sattumalta).
Nähtäväksi jää, onko mm. markkintaloudellinen järjestelmä tällainen onnellisuuden illuusiota vahvistava tekijä, mutta joka lopulta ikään kuin sattumalta syö onnellisuuden ehtojen syvimmät rakenteet sekä onnellisten että onnettomienkin alta? Silloin positiivisia ajatuksia viljelevät kirjat kuolevat omaan eetittömyyteensä. Ilman holistista, kokonaisvaltaisesti onnellisuuden tekijöitä huomioon ottavaa lähtökohtaa tällaisessa kirjassa lepää tuhon siemen, jos ei itselle niin ainakin jälki polville!

>Hein Ma, 2011-10-17 07:29

Vastaa

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.