Tsolias (Ts) vaikuttaa oivalta mittapuulta älyttömyyden perusyksiköksi. Onkohan se kuten äänen nopeus, jonka voi ylittää, vaiko valon nopeutta vastaava ylittämätön raja? Arjesta löytyy paljon älyttömyyttä, joka sijoittuu uskottavasti yllä esitellylle asteikolle, mutta liekö älyttömyysvalli murrettavissa? Äänen nopeudenkin suhteen oltiin vielä 40-luvulla epävarmoja.

Toisaalta, jos nolla tarkoittaa älyttömyysasteikolla jotain aivan älyllistä ja ykkönen täysin älytöntä, alkaisi älyttömyys vasta 0.5 Ts lukemasta, mikä ei ole kovin intuitiivista. Olisiko selkeämpää määritellä asteikko välille -1...1, jolloin -1 Ts merkitsisi ihan älyllistä, kuten puhdas juomavesi, ja +1 Ts täysin älytöntä, kuten perusyksikön määritelmänä käytetty sotilaspuku.

Näin esim. korkeat piikkikorot naisväen kengissä asettuisivat jonnekin neutraalin nollan lähimaastoon, kun toisaalta ne ovat kuulemma kovin epämukavat ja epäterveellisetkin, ja toisaalta ilmeisesti tuottavat monille käyttäjilleen naisellista iloa (ja silmäniloa muille).

Tässä muutamia arvioesimerkkejä älyttömyyksistä millitsoliaina (mTs):

- Se kun liukuportaissa seistään keskellä porrasta tai vasemmassa laidassa, niin ettei tervejalkainen pääse ohi pyytelemättä jatkuvasti tietä. 400 mTs.

- Se kun ei näytetä vilkkua liikenteessä, tai näytetään vasta viime hetkellä yksi vilkahdus. Sivutieltä liikenteeseen pääsyä odottava järsii rattia silkasta turhautumisesta, kun riittävä väli häneltä näin turhan päiten pilataan. 600 mTs.

- Kofeiiniton kahvi. 680 mTs.

- Se kun ajetaan ohituskaistatietä 10 km/h alle nopeusrajoituksen, ja sitten kun ohituskaista alkaa, painetaan kaasua niin ettei kukaan pääse ohi ainakaan laillisesti, ja kaistan päätyttyä hidastetaan taas. 750 mTs.

- Talvivaaran kaivoksen päästöt Kainuun ja Pohjois-Savon luontoon suhteutettuna ympäristölupahakemuksessa anottuihin ja myönnettyihin raja-arvoihin (vielä parannusten jälkeenkin). 920 mTs.

- Sana "öylätti". 970 mTs.

>Seppo Ke, 2012-05-09 10:41

Vastaa

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.