Voisiko joku nyt vihdoin kertoa arvon Pekka Niemiselle, että esimerkiksi hänen tilaamansa kakun hunajasta valtaosa on sokeria (pääasiallisesti glukoosia ja fruktoosia, jotka ovat metabolisia hajoamistuotteita kun kehomme pilkkoo valkoista sokeria eli sakkaroosia), jota hän niin kovasti toitottaa välttävänsä? Luultavasti kakun taikinakin sisältää tärkkelystä, joka on polymerisoitunutta glukoosia eli kyllä hän sitä "syövän ravintoa" näyttää omaan kehoonsa edelleen pumppaavan.

Nieminen mainitsee myös siirapin "luonnollisena" makeutusaineena, mutta siirapin ravintokoostumus on myös valtaosin sokeria, mutta hän ei selvästi jaksa selvittää edes perusfaktoja ennen kuin menee näitä huonosti tiedotettuja mielipiteitään julkisesti päästelemään ulos suusta. Sillä ei ole väliä, onko kyseessä glukoosi, fruktoosi vai sakkaroosi. Toki hunaja ja siirappi sisältävät vähemmän energiaa (Hunaja 80 % puhtaan sokerin energiasta, siirappi 75 %) mutta nämä eivät loppujen lopuksi muuta sitä tosiasiaa että hunaja-on-sokeria. Samoin siirappi.

Se on jännä juttu, että mitä enemmän nämä amatööriravitsemustieteilijät väittävät ymmärtävänsä oikeanlaisesta ruokavaliosta, sitä huonommin tiedottuneita he ovat biokemiallisista perusasioista. Kuulin esimerkiksi kerran erään paljon suosiota "ravitsemusgurun" ihan tosissaan väittävän, ettei hänen tarvitse syödä proteiineja, koska hän syö ravintoa, joka sisältää entsyymejä ja koska entsyymit koostuvat aminohapoista aivan kuin proteiinit, hänen ei tarvitse kuormittaa omaa kehoaan hajottamalla proteiineja. Harmi vaan, ettei hän ollut vaivautunut avaamaan edes lukion biologiankirjaa, josta hän olisi selvittänyt n. viidessä minuutissa, että myös entsyymit ovat proteiineja.

Tämän siitä saa, kun ihmiset eivät älyllisen laiskuutensa takia jaksa ottaa selvää luonnontieteellisistä perusasioista.

>Anton L Ke, 2013-04-17 21:22

Vastaa

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.