Naapurit tutuiksi - Suomen ja Ruotsin merkkivuosi 1809

Opetushallitus on kannustanut kouluja ja oppilaitoksia järjestämään 9. marraskuuta Naapurit tutuiksi -teemapäivän osana merkkivuoden 1809 viettoa. Teemapäivänä tuodaan esille Ruotsin ja Suomen yhteistä historiaa, kulttuuria ja kanssakäymistä menneisyydestä nykypäivään. Ohessa vinkkejä Opettaja.tv:n ja Elävän arkiston materiaaleista aiheen tiimoilta.Ruotsin kieli

Videoita, audioita ja tehtäviä puheen ja tekstin ymmärtämisen, sanaston ja rakenteiden harjoitteluun sekä keskustelua herättämään.

Vuoden ruotsia opiskelleet 7-luokkalaiset kokeilevat erilaista oppituntia, jossa ruotsia opetellaan liikkeen avulla. Miten suomalainen opettaja selviää viikosta monikulttuurikoulussa Tukholman liepeillä? Ruotsin kielen taito heikkenee, mikä avuksi?

Historiaa ja kulttuuria

Suomen sodan 1808-09 seurauksena Suomen alue liitettiin Venäjään itsehallintoalueena. Kansallisromantiikka-suuntauksen ideaksi muotoutui alusta lähtien suomalaisen kansallistunnon ja kulttuurin kehittäminen.Vuosien 1808-1809 sodassa Venäjä valtasi Suomen Ruotsilta. Kansakunnan kalenteri -sarja on ikkuna vuoden 1809 Suomeen ja nykypäivän suomalaisuuteen. Mitä on suomalaisuus?Vaikka ruotsinkielinen väestö muodostaa Suomessa selkeän kielivähemmistön, on myös ruotsinkielisten keskuudessa selkeitä eroja.Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolainen kertoo tarinan tavallisesta suomalaisesta miehestä Mikko Virtasesta, joka vimmatusti haluaa tulla ruotsalaiseksi.Ruotsalainen Anette Olzon valittiin Nightwishin solistiksi yli 2000 hakijan joukosta keväällä 2007.Mark Levengoodia on tituleerattu Ruotsin tunnetuimmaksi suomalaiseksi ja suomenruotsalaiseksi.Michael Nyqvist lukeutuu Ruotsin suosituimpiin näyttelijöihin.

Yleisurheilun Suomi-Ruotsi-maaotteluissa on kamppailtu senteistä ja sekunneista.

Tyypillinen suomalainen ostoskassi 1980-luvulla ruotsalaisesta elintarvikekaupasta oli kasa voita, sokeria ja mariekeksejä.Ruotsissa juhlittiin näyttävästi kruununprinsessa Victorian täysi-ikäisyyttä kesällä 1995.
Elävässä arkistossa ja Opettaja.tv:ssä on paljon muutakin aiheeseen sopivaa materiaalia. Lisää omat löytösi kommenttikenttään tai Vinkkiverkkoon muidenkin hyödynnettäväksi. Kiinnostavaa on myös, jos kerrot, mitä teet videoilla ja muilla materiaaleilla oppitunnilla. Näytätkö vain, vai käytätkö muuten - miten?