Nettineuvoja auttaa lukiongelmissa anonyymisti

Kuvituskuva

Lapsellamme on todettu oppimisvaikeuksia, mutta koulussa sitä ei huomioida ollenkaan. Mitä voimme tehdä? Lähetä. <KLIK>

Verkossa toimiva Nettineuvoja-palvelu vastaa maksutta lukivaikeuksia koskeviin kysymyksiin. Erilaisten oppijoiden liiton ylläpitämä palvelu auttaa vuosittain noin kolmeasataa kysyjää. Vastaamassa on viisi vapaaehtoista asiantuntijaa.

Palvelun ovat löytäneet muun muassa lukivaikeuksisten koululaisten vanhemmat. He kysyvät lakisääteisen tuen järjestymisestä kouluissa – tai oikeastaan siinä olevista ongelmista.

– Tämä on valitettavan yleinen kysymystyyppi, toteaa tiedottaja Riitta Hämäläinen Erilaisten oppijoiden liitosta. Epätietoisten vanhempien kannattaa keskustella asiasta ensin opettajan ja oppilashuoltoryhmän kanssa. Seuraavaksi vuorossa on rehtori, joka vastaa koulun resursseista. Viimeinen vaihtoehto, ellei muu auta, on Opetushallitus.

Voisiko minulla olla lukivaikeus?

Vanhempien lisäksi neuvoja kaipaavat aikuiset oppijat. Esimerkiksi useamman kerran on käynyt niin, että ensin selvitetään lapsen asiaa, ja myöhemmin palataan omien lukikysymysten kanssa.

Monet aikuiset kysyjät arvelevat kärsivänsä oppimisvaikeuksista, mutta asiaa ei ole koskaan selvitetty. Lukitestejä järjestetään muun muassa oppilaitoksissa ja yksityisissä järjestöissä. Hämäläinen ei kuitenkaan pidä testin tekemistä itseisarvona, ellei todistukselle ole tarvetta koulua tai autokoulua varten. Tärkeintä on selvittää kysyjän tilanne ja etsiä siihen ratkaisuja. Vastaus voi löytyä uusista oppimisen tavoista tai apuvälineistä.

Asiakkailla on suuri tarve keskustella aiheesta. Se näkyy pitkistä, elämäntarinamaisista viesteistä. Huonot kokemukset koulusta ovat heikentäneet itsetuntoa ja nostaneet kynnystä jatkaa opintoja. Työpaikalla uusien asioiden oppiminen voi olla vaikeaa, etenkin niillä jotka haluavat pitää lukiongelmansa salassa. Myös matkailu voi jäädä haaveeksi, koska moni kamppailee vieraiden kielten oppimisessa.

Hämäläinen painottaa, että nettipalvelu on kuitenkin vain yksi palvelumuoto. Se ei korvaa kasvotusten tai puhelimitse tapahtuvaa neuvontaa. Toisaalta Nettineuvoja on tavoittanut erittäin hyvin kaikenikäiset miehet: heitä on nykyisin jopa kaksi kolmasosaa kysyjistä. Se on saavutus, jota ei aiempien lukihankkeiden perusteella osattu odottaa.


Henna-Leena Kallio


Lue myös:

Lisätietoja: