Baseballin historia alkaa 1800-luvun alkupuolen Yhdysvalloista. Legendan mukaan lajin kehitti Abner Doubleday. Copperstownissa New Yorkin osavaltiossa asunut Doubleday ei kuitenkaan nykytiedon perusteella tätä kunniaa saa, sillä baseball perustuu britannialaisiin lajeihin, jotka olivat suosittuja Yhdysvalloissa jo 1600-1700-luvuilla.

Ammattimainen baseball-sarja käynnistyi USA:ssa vuonna 1871. Myöhemmin laji levisi kaikkialle maailmaan, etenkin Japaniin, Australiaan ja Latinalaiseen Amerikkaan.

Baseball oli olympiakisoissa näytöslajina kuusi kertaa ennen kuin siitä tuli virallinen olympialaji vuonna 1992. Suomalainen pesäpallo oli näytöslajina Helsingin olympialaisissa vuonna 1952.

Toisin kuin koripallossa ja jääkiekossa Pohjois-Amerikan ammattilaissarjan tähdet eivät osallistu kisoihin. KOK on sallinut ammattilaisten pelaamisen olympiakisoissa vuodesta 2000 alkaen, mutta Pohjois-Amerikan pääliiga MLB (Major League Baseball) ei ole suostunut katkaisemaan pelikauttaan tämän vuoksi. Kuuba onkin hallinnut baseballin ”amatöörikisoja”. Kuubassa baseballia on kuitenkin pelattu ammattimaisesti jo vuodesta 1878.

Sydneyssä 2000 Kuuba tosin hävisi finaalissa USA:lle, jota edusti alemman tason farmiliigapelaajista koottu joukkue. Ateenan karsintoja varten koottu samanlainen yhdistelmä ei onnistunut voittamaan USA:lle edes paikkaa olympiaturnauksessa.

Suomi ei ole koskaan osallistunut baseballiin olympiakisoissa. Suomi on osallistunut baseballin EM-kilpailuihin vuodesta 1984 lähtien, mutta ei ole yltänyt A-sarjaan, jossa kilpaillaan Euroopan paikoista olympiaturnauksissa. Suomi on kuitenkin hallitseva Pohjoismaiden mestari.

KOK päätti vuonna 2005 poistaa baseballin ja softballin vuoden 2012 Lontoon olympiakisojen ohjelmasta. Seuraaviin kisoihin lajeilla on kuitenkin mahdollisuus uuden äänestyksen kautta palata.

Baseballia Pekingissä

Baseball-ottelussa on yhdeksän vuoroparia. Syöttö tapahtuu vaakatasossa 18,34 metriä kotipesästä sijaitsevalta syöttökummulta. Pesäpallosta poiketen baseballissa ei ole takalaitonta. Koppi on aina palo. Kentällä on kerrallaan kummastakin joukkueesta yhdeksän pelaajaa.

Kisoihin joukkueet valitaan alueellisten karsintojen perusteella. Euroopasta, Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta mukaan otetaan kaksi joukkuetta kustakin sekä Oseaniasta ja Afrikasta yhteensä yksi.
Itse kisoissa joukkueet pelaavat runkosarjan, jonka neljä parasta jatkavat pudotuspeleihin.

Wukesong Sports Center Baseball Field

Baseballin ja softballin olympiaturnausta varten on rakennettu suorituspaikat Wukesongin urheilukeskukseen. Otteluita voi seurata paikan päällä 15 000 henkeä. Keskus jää kisojen jälkeen alueen asukkaiden käyttöön.

Osallistujamaat:
Kiina (isäntämaa), Yhdysvallat, Kuuba, Alankomaat, Japani + 3 muuta maata

Softball toisiin olympialaisiinsa

Softball on kehittynyt baseballin sisäversiosta, jonka George Hancock kehitti vuonna 1887. Seuraavana keväänä lajia pelattiin kuitenkin jo ulkoilmassa. Nimi ´softball` vakinaistettiin lajille vuonna 1926 ja samalla lajin säännöt standardisoitiin.

Laji levisi USA:n ulkopuolelle lähinnä toisen maailman sodan aikana, jolloin amerikkalaissotilaat opettivat sitä tukikohtiensa ympäristössä asuville. Britanniaan softball jalkautui puolestaan amerikkalaisten elokuvien mukana. Naiset pelasivat ensimmäiset MM-kisat vuonna 1965 ja miehet 1966.

Softball tuli lajiohjelmaan Atlantassa 1996. Sitä pelaavat olympialaisissa vain naiset, vaikka muutoin lajia pelaavat myös miehet. USA voitti sekä Atlantassa että Sydneyssä olympiakultaa.

KOK päätti vuonna 2005 poistaa baseballin ja softballin vuoden 2012 Lontoon olympiakisojen ohjelmasta. Seuraaviin kisoihin lajeilla on kuitenkin mahdollisuus uuden äänestyksen kautta palata.

Softballin harrastaminen Suomessa on toistaiseksi ollut vähäistä, eikä Suomi ole osallistunut softballiin olympiakisoissa. Pesäpalloilijoista koottu naisten softball-maajoukkue osallistui kuitenkin pioneerihengessä vuoden 2005 B-tason EM-turnaukseen, joka toimi esikarsintana Pekingin olympiakisoihin.

Ei takalaitonta

Softball-ottelussa on seitsemän vuoroparia. Syöttö tapahtuu vaakatasossa 12,2 metriä kotipesästä sijaitsevalta syöttökummulta. Baseballista poiketen syöttö tapahtuu alakautta. Pallo on baseball-palloa suurempi.

Takalaitonta ei softballissa ole. Kenttä on mitoiltaan pienempi kuin baseballissa. Koppi on aina palo. Kentällä on kerrallaan yhdeksän pelaajaa kummastakin joukkueesta.

Kilpailujen isäntämaa pääsee mukaan automaattisesti. Muut maat valitaan kisoihin joko erillisten karsintojen tai maailman mestaruuskisojen perusteella.

Joukkueet pelaavat runkosarjan, jonka neljä parasta jatkavat pudotuspeleihin. Runkosarjan kaksi parasta pelaavat vastakkain, samoin neljäs ja viides.

Runkosarjan parhaiden välisen ottelun hävinnyt pelaa toisen pudotuspeliparin häviäjää vastaan, ja tämän ottelun voittaja etenee finaaliin. Runkosarjan voittaneiden ottelun voittaja etenee suoraan finaaliin.

Baseballin ja softballin olympiaturnausta varten on rakennettu suorituspaikat Wukesongin urheilukeskukseen. Otteluita voi seurata paikan päällä 15 000 henkeä. Keskus jää kisojen jälkeen alueen asukkaiden käyttöön.

Osallistujamaat:
Kiina (isäntämaa), Yhdysvallat (hallitseva maailmanmestari), Japani, Australia, Kanada, Taiwan, Alankomaat, Venezuela

Lähde:
Suomen Urheilukirjaston tietopalvelu
Hämäläinen Karo: Ateenasta Ateenaan – Nykyaikaisten olympialaisten kesäkisat
http://noc.fi (Suomen olympiakomitea)
http://www.olympic.org/ (Kansainvälinen olympiakomitea)
http://en.beijing2008.cn/ (Kisojen virallinen sivusto)

Ajankohtaisia urheiluaiheita