Pariisissa vuonna 1900 ammuttiin eläviä kyyhkysiä, mutta koska tämä koettiin epäeettiseksi ja epäurheilulliseksi, siirryttiin vuonna 1904 ampumaan savikiekkoja.

Suomen ainoat haulikkomitalit ovat Pariisin kisoista vuodelta 1924: Konrad Huber voitti hopeaa ja Suomen joukkue pronssia.
Varsinainen trap oli ohjelmassa ensimmäistä kertaa vuonna 1960 ja skeet 1968. Kaksoistrap tuli ohjelmaan 1996. Sydneyssä on ensimmäistä kertaa naisten ohjelmassa naisten trap ja skeet.

Trapin alkukilpailussa miehillä on 125 ja naisilla 75 kiekkoa 25 kiekon sarjoissa. Kiekon maksimi nopeus on 105 km/h. Käytössä on kaksi laukausta kiekkoa kohti. Finaalissa ammutaan yksi 25 kiekon sarja. Tasatilanteessa jatketaan kiekko kerrallaan ratkaisuun saakka.

Kaksoistrapissa ammutaan kahta kiekkoa kerrallaan. Kiekkoa kohti on yksi laukaus. Alkukilpailussa miehillä on 3x50 kiekkoa ja naisilla 3x40 kiekkoa. Miehet ampuvat finaalissa 50 kiekkoa, naiset 40. Tasatilanteessa jatketaan kiekkopari kerrallaan ratkaisuun saakka. Kiekon maksiminopeus on 80 km/h.

Skeetissä ammutaan kahdeksasta paikasta puoliympyrän kaarelta yksittäisiä tai kaksoiskiekkoja. Kiekkojen suunta on aina tiedossa, toisin kuin muissa lajeissa. Lentonopeus on maksimissaan 88 km/h. Miehet ampuvat 125 ja naiset 75 kiekkoa 25 kiekon sarjassa. Finaalissa on 25 kiekkoa. Tasatilanteessa jatketaan kaksoiskiekko kerrallaan ratkaisuun saakka.

Lähde:
Suomen Urheilukirjaston tietopalvelu
Hämäläinen Karo: Ateenasta Ateenaan – Nykyaikaisten olympialaisten kesäkisat
http://noc.fi (Suomen olympiakomitea)
http://www.olympic.org/ (Kansainvälinen olympiakomitea)
http://en.beijing2008.cn/ (Kisojen virallinen sivusto)

Ajankohtaisia urheiluaiheita