Vaikka virallinen jalkapalloilu sai alkunsa Englannista, kun Football Association of England perustettiin vuonna 1863, lajin juuret ovat muualla. Antiikin roomalaiset, kreikkalaiset sekä kiinalaiset pelasivat jalkapalloa muistuttavaa lajia.

1200-1300-luvun Englannissa jalkapalloa pidettiin niin väkivaltaisena lajina, että kuninkaat olisivat halunneet kieltää sen kokonaan.

Jalkapallo oli olympialaisten ohjelmassa ensimmäisen kerran vuonna 1900, mutta jo vuonna 1896 jalkapallo oli ollut ohjelmassa. Osallistujia ei kuitenkaan oltu saatu riittävästi kasaan. Ohjelmasta jalkapallo on puuttunut ainoastaan kerran, vuonna 1932.

Naiset saivat kutsun olympialaisiin vasta vuonna 1996.
Ensimmäisiin olympiaturnauksiin osallistui vain seurajoukkueita. Maajoukkueet ovat pelanneet vuodesta 1908. Olympialaiset olivat tärkein jalkapalloturnaus ennen MM-kisojen syntyä vuonna 1930.

Miespelaajien oltava alle 23-vuotiaita

Tiukat amatöörisäännöt estivät pitkään länsimaiden huippupelaajien osallistumisen kisoihin. Tällöin turnauksia hallitsivat Itä-Euroopan maat. Vuosien 1984 ja 1988 kisoihin sallittiin sellaisten ammattilaisten osallistuminen, jotka eivät olleet pelanneet MM-karsinnassa.

KOK:n kanssa riitaantunut Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa määräsi, että vuoden 1992 kisoista miesten olympiajalkapalloon saivat osallistua vain alle 23-vuotiaat pelaajat. Atlantan kisoista 1996 lähtien joukkueissa on saanut olla kolme yli-ikäistä pelaajaa. Naisten sarjoissa osallistujien tulee olla yli 16-vuotiaita.

Suomi osallistui olympiajalkapalloon ensimmäisen kerran Tukholmassa vuonna 1912. Tuloksena on Suomen jalkapallohistorian paras saavutus, neljäs sija. Toisella kierroksella Suomi voitti Venäjän. Salkoon nostettiin joka tapauksessa Venäjän lippu, sillä suomalaiset kilpailivat Venäjän lipun alla. Katsojille näytettiin selventävää tekstiä ”Finland vunnit”.

Suomi on ollut mukana myös vuosina 1936 ja 1952. Vuonna Suomi oli mukana 1980 boikotin ansiosta. Boikotti liittyi suurvaltapolitiikkaan. Kertaakaan Suomi ei ole voittanut kisalippua omin voimin karsintojen kautta.

Jalkapallo Pekingissä

Euroopassa miehillä karsintana olympiakisoihin toimivat alle 21-vuotiaiden Euroopan mestaruuskisat, jotka pelattiin 10.-23.7.2007. Suomi jäi karsintavaiheessa lohkonsa viimeiseksi, eikä saanut paikkaa lopputurnauksessa. Olympiakisoihin paikan saivat Belgia, Italia, Hollanti ja Serbia.

Naisilla MM-lopputurnaus Kiinassa 2007 oli samalla olympiakarsinta. Suomi ei selviytynyt kisoihin, eikä siten saanut olympiapaikkaa.

Muut Pohjoismaat ovat sen sijaan esiintyneet vahvasti olympiaturnauksissa.

Aasian kiintiöstä olympialaisten miesten turnaukseen selviytyi Irak, poliittisesta tilanteestaan huolimatta. Olympialaiset ovat Irakille ensimmäiset sitten vuoden 1988 ja kaiken kaikkiaankin vasta neljännet. Irakin joukkueessa on paljon nuoria kykyjä ja sen uskotaan pärjäävän kisoissa kohtuullisen hyvin.

Jalkapallossa kentällä on kummastakin joukkueesta kerrallaan kymmenen pelaajaa ja maalivahti. Pelin kesto on 90 minuuttia.
Pekingin miesten jalkapalloturnauksessa pelaajien on oltava syntynyt aikaisintaan 1.1.1985. Joukkuetta kohden sallitaan kuitenkin kolme tätä vanhempaa pelaajaa.

Turnauksessa pelaa 16 joukkuetta, jotka on jaettu neljään alkulohkoon. Kustakin kaksi parasta selviytyy puolivälieriin, joista edetään cupjärjestelmällä finaaliin asti. Pudotuspelien jatkoajalla pätee äkkikuolemasääntö (kultainen maali).

Naisten olympiaturnauksessa pelaa 12 joukkuetta jaettuna kahteen alkulohkoon. Joukkueita on mukana kaksi enemmän kuin neljä vuotta sitten Ateenassa. Kummastakin lohkosta kaksi parasta selviytyy välieriin, joiden voittajat kohtaavat finaalissa.

Osallistujamaat

Miesten turnaukseen selviytyneet maat:
Kiina (isäntämaa), Australia, Japani, Etelä-Korea, Kamerun, Norsunluurannikko, Belgia, Italia, Alankomaat, Serbia, Argentiina, USA, Uusi-Seelanti, Honduras, Brasilia, Nigeria

Naisten turnaukseen selviytyneet maat:
Kiina (emäntämaa), Pohjois-Korea, Argentiina, Saksa, Norja, Ruotsi, Uusi-Seelanti, Japani + 4 muuta maata

Lähde:
Suomen Urheilukirjaston tietopalvelu
Hämäläinen Karo: Ateenasta Ateenaan – Nykyaikaisten olympialaisten kesäkisat
http://noc.fi (Suomen olympiakomitea)
http://www.olympic.org/ (Kansainvälinen olympiakomitea)
http://en.beijing2008.cn/ (Kisojen virallinen sivusto)
http://www.fifa.com
www.palloliitto.fi

Ajankohtaisia urheiluaiheita