Laji on lähtöisin USA:sta, vuodelta 1891. Sen kehittämisestä saa kunnian kanadalainen James W. Naismith, joka työskenteli NMKY:n kansainvälisessä harjoituskeskuksessa Sprinfieldissä Massachusettsissa. Hän kehitti uuden sisäpelilajin pitääkseen harjoituskeskuksessa asuneet urheilijat hyvässä kunnossa myös talvikaudella.

Naismith muotoili 13 sääntöä koripalloon. Näistä säännöistä useimmat ovat edelleen käytössä.

Koripallo tuli olympialaisten ohjelmaan St. Louisin olympiakisohin vuonna 1904. Tuolloin mukana oli kuitenkin vain amerikkalaisia seurajoukkueita ja siksi sitä pidetään vain näytöslajina.

Varsinainen olympiakoripalloilu alkoi Berliinissä 1936. Naiset tulivat mukaan vuonna 1976.

Berliinissä turnaus pelattiin ulkona. Rankkasateessa pelatussa finaalissa USA voitti Kanadan 19-8.

USA:n ja muiden koripallomaiden ero kaventunut

USA voitti kaikki olympiakisojen ottelunsa aina vuoteen 1972, jolloin Venäjä voitti Münchenissä skandaalin käryisessä ottelussa USA:n 51-50. Amerikkalaiset ehtivät jo juhlia olympiakultaa, mutta ottelun viimeiset kolme sekuntia määrättiin pelattavaksi uudestaan ja Venäjä nousi ohi. Pettyneet amerikkalaispelaajat eivät koskaan suostuneet ottamaan vastaan hopeamitaleitaan.

USA pelasi olympialaisissa yliopistopelaajilla, kunnes jäi Soulissa pronssille vuonna 1988. Tämän jälkeen maata ovat edustaneet parhaat ammattilaispelaajat. Vuosina 1936–1988 kärsi vain kaksi tappiota kaikkiaan 87 ottelussa (molemmat Neuvostoliitolle) saavuttaen yhdeksän kultamitalia ja yhden pronssin.

Ensimmäisen Dream Teamin voittomarginaali 1992 kisoissa oli keskimäärin 43,8 pistettä.

Kuilu USA:n ja muiden koripallomaiden välillä on 2000-luvun aikana kaventunut selvästi. Sydneyssä 2000 Liettua oli vähällä kaataa USA:n jo välierässä, mutta Dream Team pelastui kahden pisteen turvin.

Ateenan kisoissa 2004 USA hävisi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1988, nyt Puerto Ricolle. Dream Team jäi yllättäen turnauksessa kolmanneksi, sillä se hävisi myös kaksi muuta ottelua.

Naisten olympiaturnaukset ovat olleet Venäjän ja USA:n kaksintaisteluita. Neuvostoliitto hallitsi alkuaikoja, mutta 1990-luvulla USA oli vahvempi.

Suomi on ollut kahdesti mukana miesten olympiaturnauksessa: Helsingissä 1952 ja Tokiossa 1964. Tokiossa Suomi oli 11:s.

Koripallo Pekingissä

Koripallossa pelataan kaksi 20 minuutin erää. Jos ne päättyvät tasapisteisiin, pelataan viiden minuutin jatkoaika. Kentällä on kerrallaan viisi pelaajaa kummastakin joukkueesta.

Pekingissä sekä miesten että naisten koripalloturnaukseen osallistuu 12 joukkuetta, jotka on jaettu kahteen kuuden joukkueen lohkoon. Lohkojen neljä parasta selviytyvät puolivälieriin, joista jatketaan cupjärjestelmällä finaaliin.

Koripallopelit pelataan Wukesongin sisähallissa, joka on rakennettu olympiakisoja varten. Se jää alueen asukkaiden käyttöön kisojen päätyttyä.

Wukesong Indoor Stadium

Osallistujamaat 2008

Miesten turnaus:
Kiina (isäntämaa), Espanja, Yhdysvallat, Argentiina, Venäjä, Liettua, Iran, Angola, Australia + 3 muuta maata

Naisten turnaus:
Kiina (emäntämaa), Australia, Etelä-Korea, Yhdysvallat, Venäjä, Mali, Uusi-Seelanti + 5 muuta maata

Lähde
Suomen Urheilukirjaston tietopalvelu
Hämäläinen Karo: Ateenasta Ateenaan – Nykyaikaisten olympialaisten kesäkisat
http://noc.fi (Suomen olympiakomitea)
http://www.olympic.org/ (Kansainvälinen olympiakomitea)
http://en.beijing2008.cn/ (Kisojen virallinen sivusto)

Ajankohtaisia urheiluaiheita