Vuonna 1892 NMKY:n (WMCA) harjoituskeskuksessa Massachusettsissa James W. Naismith kehitti koripallon uudeksi talviharjoitusmuodoksi urheilijoille. Hänen ystävänsä William Morgan piti lajia turhan haastavana keski-ikäisille liikemiehille. Kolme vuotta myöhemmin hän esitteli oman lajinsa, lentopallon.

Morgan nimitti lajiaan Mintonetteksi, mutta hyvin nopeasti lajin nimeksi vakiintui volleyball (lentopallo). Oma pallo lajiin saatiin vuonna 1900.

NMKY:n maailmanlaajuisen verkoston kautta laji levisi nopeasti kaikkialle maailmaan. Myös Suomessa lentopallo levisi aluksi kristillisissä piireissä sekä koululais- ja työväenjärjestöissä.

Lentopallo tuli olympialaisten ohjelmaan Tokiossa 1964 niin miehille kuin naisille. Se olikin ensimmäinen naisten palloilulaji olympialaisissa ja ensimmäinen laji, jossa miehet ja naiset tulivat olympiakentille yhtä aikaa.

Ensimmäinen olympiakulta Japaniin

Itä-Eurooppa ja Itä-Aasia hallitsivat alkuaikoina lentopalloa. Miehissä USA nousi huipulle 1980 ja Italia 1990-luvulla. Viime kisojen miesten kultamitalit ovat päätyneet Brasiliaan (1992), Hollantiin (1996) ja Jugoslaviaan (2000).

Ensimmäisen naisten lentopalloilun olympiakullan voitti Japani. Pituusalivoima ei haitannut, sillä japanilaisjoukkueessa vallitsi tiukka kuri ja tiivis harjoittelutahti. Vuodessa lomaa oli vain viikko ja vakituiset poikaystävät oli kielletty joukkueenjohdon toimesta.

Kuuba on hallinnut ylivoimaisesti naisten kenttiä 1990-luvulla ja voitti myös Sydneyssä vuonna 2000.

Suomi ei ole koskaan selviytynyt olympiaturnaukseen. Miesten joukkue on kuitenkin ollut usein lähellä kisapaikkaa.

Capital Indoor Stadium

Sisälentopallon peliareenana toimivat Capital Indoor Stadium ja Teknologia instituutin halli (Beijing Institute of Technology Gymnasium). Molemmissa pelataan alkusarjan pelejä. Finaalit pelataan Capital Indoor Stadiumilla, jonne mahtuu 18 000 katsojaa. Beijing Institute of Technologyn halliin mahtuu 5000.

Beijing Institute of Technology Gymnasium

Kilpailusääntöjä

Sydneyn turnaus pelattiin ensimmäistä kertaa uusilla säännöillä. Pisteitä saa nyt myös vastustajan syötöistä. Eriä on viisi. Erä päättyy 25 pisteeseen, paitsi viides 15:een. Erissä vaaditaan kahden pisteen ero, eikä pistekatto ole. Otteluvoittoon vaaditaan kolme erävoittoa.

Taktinen uudistus Sydneyssä oli libero, vapaasti vaihdettava takakentän puolustuspelaaja, joka ei saa syöttää tai iskeä. Libero ei voi olla kentällä koko peliä. Yhteensä kentällä on kerrallaan kuusi pelaajaa kummastakin joukkueesta. Kummankin joukkueen peli alue on 9x9 metriä.

Ateenan lentopalloturnauksiin osallistuu 12 miesten ja 12 naisten joukkuetta. Nämä on jaettu kahteen alkulohkoon, joista neljä parasta joukkuetta selviytyy puolivälieriin. Tästä jatketaan cupjärjestelmällä finaaliin.

Osallistujamaat 2008

Miesten turnaus:
Kiina (isäntämaa), Brasilia, Venäjä, Bulgaria, Serbia, Yhdysvallat, Venezuela + 5 muuta maata

Naisten turnaus:
Kiina (emäntämaa), Italia, Brasilia, Yhdysvallat, Kuuba, Venezuela, Algeria, Venäjä + 4 muuta maata

Lentopalloa hiekalla: beach volley

Beach volleytä pelattiin jo 1920-luvulla Kalifornian Santa Monicassa. Pelaamisen tarkoituksena oli pitää hauskaa perheen kesken. Laji kuitenkin levisi nopeasti kaikkialle maailmaan. Ensimmäinen virallinen kaksinpeliturnaus pelattiin vuonna 1947.

Populaarikulttuuri auttoi beach volleyn suosion kasvussa. Kisoissa palkintoja olivat usein jakamassa tunnetut näyttelijät, missit ja mallit.

Beach volleystä tuli olympialaji Atlantassa 1996. Lajin mahtimaita ovat olleet USA ja Brasilia.

Chaoyang Parkin beach volley –areena vetää 12 200 katsojaa. Areenalla pelattiin kesällä 2007 maailmankiertueen turnaus, joka oli ensimmäinen kilpailu vasta valmistuneella stadionilla.

Chaoyang Park Beach Volleyball Ground

Beach volleytä pelataan kaksihenkisin joukkuein. Hiekkaisen pelikentän koko on 16 x 8 metriä. Otteluissa noudatetaan samoja sääntöjä kuin sisälentopallossakin.

Erävoittoon tarvitaan 21 pistettä, kuitenkin aina kahden pisteen erolla, otteluvoittoon kaksi erävoittoa. Mahdollinen kolmas erä pelataan 15 pisteeseen kahden pisteen erolla.

Ateenan turnaukseen osallistuu 24 miesten ja 24 naisten paria. Parit kisoihin valitaan tammi-heinäkuun aikana pelattavien turnausten rankingin perusteella.

Alkuotteluiden jälkeen 16 parasta jatkaa pudotuskierroksille, joiden kautta edetään finaaliin.

Urheilijakiintiö
Miehet 24 joukkuetta
Naiset 24 joukkuetta

Lähde:
Suomen Urheilukirjaston tietopalvelu
Hämäläinen Karo: Ateenasta Ateenaan – Nykyaikaisten olympialaisten kesäkisat
http://noc.fi (Suomen olympiakomitea)
http://www.olympic.org/ (Kansainvälinen olympiakomitea)
http://en.beijing2008.cn/ (Kisojen virallinen sivusto)

Ajankohtaisia urheiluaiheita