ME: Juri Sedyh (URS) 86,74 -86
Tatjana Lysenko (RUS) 78,80 -06

EE: Juri Sedyh (URS) 86,74 -86
Tatjana Lysenko (RUS) 77,80 -06

SE: Olli-Pekka Karjalainen 83,30 -04
Mia Strömmer 69,63 -01

Ateenan mitalistit
1. Koji Murofushi (JPN)
2. Ivan Tihon (BLR)
3. Esref Apak (TUR)

1. Olga Kuzenkova (RUS)
2. Yipsi Moreno (CUB)
3. Yunaika Crawford (CUB)

Osakan mitalistit
1. Ivan Tihon (BLR)
2. Primoz Kozmus (SLO)
3. Libor Charfreitag (SVK)

1. Betty Heidler (GER)
2. Yipsi Moreno (CUB)
3. Wenxiu Zhang (CHN)

Moukarinheitto tuli olympiaohjelmaan Pariisissa 1900, mutta naisten moukari vasta sata vuotta myöhemmin Sydneyssä 2000.

Laji on lähtöisin Irlannista tai Skotlannista. Irlantilaissyntyiset urheilijat hallitsivatkin ensimmäisiä moukarikisoja. Itäisen Euroopan maat ovat sittemmin hallinneet lajia.

Lajin valtiaalta Juri Sedyhiltä boikotin takia "lipsahtaneen" kultamitalin Los Angelesissa 1984 voitti Juha Tiainen.

Suomella on toki yksi aiempikin moukarimitali – samalta Los Angelesin stadionilta. Vuoden 1920 kuulantyönnön voittaja Ville Pörhölä vaihtoi asetta vanhoilla päivillään ja pyörähteli vielä hopealle 1932.

Lajitietoa

Karsinnasta selviytyvät finaaliin kaikki karsintarajan ylittäneet tai 12 parasta, mikäli 12 karsintarajan ylittänyttä ei ole.

Karsintaraja päätetään karsintaa edeltävän päivän teknisessä kokouksessa. Nykyisin raja pyritään asettamaan niin kovaksi, ettei finaalissa ole yleensä 12 kilpailijaa enempää.

Moukarissa on metallivaijerin päässä oleva rautapallo. Miesten moukari painaa 7,26 kg ja naisten 4 kg. Moukaria heitetään betoniselta alustalta, joka on halkaisijaltaan 2,135 metriä. Heittorinki on 1,4-2,6 cm ympäröivää pintaa alempana. Heittosektori avautuu ringin etureunasta 34,92 asteen kulmassa. Yleisöä suojaamassa on turvaverkko.

Kilpailussa käydään ensin kolme kierrosta, joiden jälkeen kahdeksan parasta heittävät vielä käännetyssä järjestyksessä kolme kierrosta.

Kilpailijalla on suoritusluvan saatuaan yksi minuutti aikaa lähteä suoritukseensa. Tulokset mitataan sentin tarkkuudella. Mitta pyöristetään alaspäin lähimpään täyteen senttiin.

Jos kahdella tai useammalla kilpailijalla on sama tulos, keskinäisen järjestyksen ratkaisee toiseksi paras tulos ja tarvittaessa kolmanneksi paras jne.

Ajankohtaisia urheiluaiheita