ME: Mike Powell (USA) 895 -91
Galina Tshistjakova (URS) 752 -88

EE: Robert Emmijan (URS) 886 -87
Galina Tshistjakova (URS) 752 -88

SE: Tommi Evilä 822 -08
Ringa Ropo-Junnila 685 -90

Ateenan mitalistit
1. Dwight Phillips (USA)
2. John Moffitt (USA)
3. Joan Lino Martinez (ESP)

1. Tatjana Lebedeva (RUS)
2. Irina Simagina (RUS)
3. Tatjana Kotova (RUS)

Osakan mitalistit
1. Irving Saladino (PAN)
2. Andrew Howe (ITA)
3. Dwight Phillips (USA)

1. Tatjana Lebedeva (RUS)
2. Ludmila Koltshanova (RUS)
3. Tatjana Kotova (RUS)

Olympiahistorian tunnetuin hyppy oli Bob Beamonin haamuhyppy 890 Meksikossa 1968. Entinen maailmanennätys parani peräti 55 senttiä. Lähes yhtä suurena ihmeenä voi pitää USA:n Carl Lewisin neljää perättäistä kultamitalia (1984-96).

Olympiahistorian menestynein hyppääjä on USA:n Ray Ewry, joka voitti vauhdittomissa hypyissä kahdeksan kultaa 1900-08 (ja kaksi lisää epävirallisissa välikisoissa 1906).

USA:laiset ovat vieneet 24:sta miesten olympiakullasta 20. Naisten tilasto on sen sijaan tasainen: kärkitilan jakavat kahden kullan Neuvostoliitto, Romania ja Saksa.

Viimeisin suomalainen mieshyppääjä olympiakisoissa on ollut Jarmo Kärnä Soulissa 1988 (10.). Ainoan mitalin Suomi on saanut 1956 Melbournesta, kun Jorma Valkama ponnisti pronssille.

Suomen naishyppääjien paras olympiasaavutus on Maire Österdahlin 9. sija Helsingin kotikisoista 1952.

Lajitietoa

Karsinnasta selviytyvät finaaliin kaikki karsintarajan ylittäneet tai 12 parasta, mikäli 12 karsintarajan ylittänyttä ei ole.

Karsintaraja päätetään karsintaa edeltävän päivän teknisessä kokouksessa. Nykyisin raja pyritään asettamaan niin kovaksi, ettei finaalissa ole yleensä 12 kilpailijaa enempää.

Hyppääjän on ponnistettava tietyn rajan takaa. Jos hyppy on yliastuttu, tulosta ei hyväksytä. Kilpailussa käydään ensin kolme kierrosta, joiden jälkeen kahdeksan parasta hyppäävät vielä käännetyssä järjestyksessä kolme kierrosta.

Vauhtirata on 40 metriä pitkä ja 1,22 metriä leveä. Pituushypyn ponnistuslankku on 20 cm leveä. Kilpailijalla on suoritusluvan saatuaan yksi minuutti aikaa lähteä suoritukseensa. Tulokset mitataan sentin tarkkuudella. Mitta pyöristetään alaspäin lähimpään täyteen senttiin.

Jos kahdella tai useammalla kilpailijalla on sama tulos, keskinäisen järjestyksen ratkaisee toiseksi paras tulos ja tarvittaessa kolmanneksi paras jne.

Hyppy on ennätyskelpoinen, mikäli myötätuulta ei ole 2 m/s enemmän. Kilpailutulokseksi kovempaankin myötäiseen hypätty tulos kuitenkin huomioidaan.

Pituushyppy on mukana molemmissa otteluissa.

Ajankohtaisia urheiluaiheita