Jousiammunnan historia kulkee läpi ihmiskunnan historian. Jousiaseiden käytöstä on löydetty merkkejä kaikkialta maailmasta. Ensimmäiset tunnetut jousten käyttäjät olivat muinaiset egyptiläiset, jotka käyttivät aseita apuna metsästyksessä ainakin 5000 vuotta sitten. Jousiammuntaa uskotaan kuitenkin käytetyn metsästykseen jo kiviajalla (noin 20 000 vuotta eaa.).
Metsästyksen lisäksi jousiaseita käytettiin sodankäynnissä.

Aseiden kehityksen myötä jouset jäivät syrjään sodankäynnistä ja jousiammunnasta kehittyi pikkuhiljaa urheilulaji. Ensimmäinen virallinen jousiammuntakilpailu järjestettiin Finsburyssa Englannissa vuonna 1583 ja siihen osallistui peräti 3000 ampujaa.

Beijing Olympic Green Archery Field

Pekingissä jousiammuntakilpailuita isännöi Olympic Greenin jousiammuntakenttä. Sen katsomoon mahtuu 5000 henkeä. Alueen rakennustyöt aloitettiin joulukuussa 2005.
Kilpailumuodot vaihdelleet

Jousiammunta oli olympialaisten ohjelmassa jo vuonna 1900, mutta pysyvästi siitä tuli olympialaji vasta 1972. Alkuaikoina ammuttiin useissa eri kilpailumuodoissa.

Nykyisin ratkotaan ainoastaan yhdet henkilökohtaiset mitalit. Vuodesta 1988 on jaettu myös yhdet joukkuemitalit.

Kilpailumuotona oli vuosina 1972-84 kaksinkertainen FITA-kierros. Soulissa 1988 ammuttiin ns. Grand FITA -järjestelmällä, missä kilpailijoita karsittiin, kunnes finaaliin selviytyi 12 parasta.

Pudotuskierrokset ampuja ampujaa vastaan otettiin käyttöön 1992. Karsintakilpailuna toimi vielä tuolloin FITA-kierros, jossa ammuttiin 90, 70, 50 ja 30 metrin matkoilta. Atlantasta 1996 lähtien on ammuttu vain 70 metrin matkalta.

Nykymuotoisen olympiajousiammunnan menestynein maa on Etelä-Korea. Etelä-Korean naiset ovat voittaneet vuoden 1984 jälkeen kaikki jaossa olleet kultamitalit.

Suomalaisista 18-vuotias Tomi Poikolainen voitti Moskovassa 1980 kultaa ja Päivi Meriluoto pronssia. Tuoreimman olympiamitalin toi miesten joukkue Barcelonasta 1992. Tomi Poikolainen, Jari Lipponen ja Ismo Falck voittivat pudotuskierroksilla suosikkijoukkueet USA:n ja Ranskan, mutta joutuivat finaalissa itse Espanjan yllättämiksi.

Kilpailusääntöjä

Alkukilpailussa kaikki ampuvat 72 nuolta. Yhden kuuden nuolen sarjaa kohden on aikaa neljä minuuttia.

Henkilökohtainen kilpailu jatkuu 64 ampujan pudotuskilpailuna alkukilpailun määräämässä kaaviossa 1 vastaan 64, 2-63 jne. Kolmella ensimmäisellä kierroksella ammutaan 18 nuolta kolmen sarjoissa.

Puolivälierissä, välierissä ja mitaliotteluissa ammutaan 12 nuolta kolmen sarjoissa. Ammunta-aika pudotuskierroksilla on 40 sekuntia/nuoli.

Joukkuekilpailun pudotuskierroksella selviytyy alkukilpailun 16 parasta kolmimiehistä joukkuetta. Kaavio on sama kuin henkilökohtaisessa kilpailussa.

Ottelussa ammutaan kolme 9 nuolen erää. Jokainen ampuu kolme nuolta yhteen sarjaan. Aikaa sarjaa kohden on kolme minuuttia. Joukkueet ampuvat kolme nuolta kerrallaan.

Nykyiset jouset on valmistettu lasikuidusta, nuolet alumiinista ja hiilikuidusta. Nuolet voivat lentää jopa 240 kilometrin tuntinopeudella, mutta tärkeintä on, että niiden lentorata on suora.

Urheilijakiintiö
128 urheilijaa

Lähde:
Suomen Urheilukirjaston tietopalvelu
Hämäläinen Karo: Ateenasta Ateenaan – Nykyaikaisten olympialaisten kesäkisat
http://noc.fi (Suomen olympiakomitea)
http://www.olympic.org/ (Kansainvälinen olympiakomitea)
http://en.beijing2008.cn/ (Kisojen virallinen sivusto)

Ajankohtaisia urheiluaiheita