Kuva: EPA

Taekwondo kehitettiin 1950-luvulla Etelä-Koreassa vanhojen aasialaisten taistelutaktiikoiden ja korealaisen potkunyrkkeilyn pohjalta.

Se oli näytöslajina Soulissa 1988 ja Barcelonassa 1992. Sydneyssä laji on ensimmäistä kertaa virallisena olympialajina sekä miehillä että naisilla. Tuolloin siihen osallistui 103 urheilijaa (55 miestä, 48 naista) 51 maasta.

Suomalaisista Sydneyn olympiakisoihin osallistuivat Kirsimarja Koskinen ja Veera Liukkonen. Koskinen sijoittui kuudenneksi sarjassa 67 kg. Ateenan olympiakisoissa 2004 Suomen värejä puolusti Teemu Heino.

Lajin kilpailevista tyylisuunnista olympialaisissa on KOK:n korkea-arvoisen jäsenen Kim Un-Yongin johtaman WTF-liiton versio.

Lajin emämaa Etelä-Korea on hallinnut arvokisoja, mutta mitalit ovat kuitenkin jakaantuneet varsin tasaisesta eri maiden kesken. Vuoden 1999 MM-kisojen 16 lajissa kultaa voitti viisi maata ja kaikkiaan mitaleissa pääsi 23 maata.

Suomen ensimmäiset olympiaedustajat olivat Veera Liukkonen ja Kirsimarja Koskinen, joka sijoittui sarjassa 67 kg kuudenneksi.

University of Science and Technology Beijing Gymnasium

Pekingin olympiakisojen judo- ja taekwondoturnaukset järjestetään kaupungin tiede- ja teknologia yliopiston (Science and Technologu University) hallissa. Katsojia halliin mahtuu 4000 ja se on rakennettu kisoja varten. Halli soveltuu myös muun muassa halliyleisurheiluun, joten olympiakisojen jälkeen siellä käydään hyvin monenlaisia kisoja.

Kilpailusääntöjä

Normaalisti taekwondossa kilpaillaan kahdeksassa painoluokassa miehille ja naisille, mutta olympiakisoissa lajille määrätty ahdas osallistujakiintiö puristaa kaikki kilpailijat vain neljään luokkaan. Maakohtainen osallistujakiintiö on maksimissaan kaksi naista ja kaksi miestä.

Kullasta otellaan suoralla pudotuspelijärjestelmällä. Finalisteille hävinneet ottelijat jatkavat pudotusotteluilla keräilyerissä. Näiden kaksi parasta kohtaavat pronssiottelussa.

Miesten ottelu kestää 3 x 3 minuuttia, naisten 3 x 2 minuuttia. Kultamitaliottelussa otellaan tarvittaessa vielä neljäs erä äkkikuolema periaatteella, eli ensimmäisen pisteen tehnyt voittaa.

Osumapisteitä saa potkuista päähän sekä potkuista tai lyönneistä sallituille osuma-alueille vatsaan ja kylkiin. Varoituksista pisteet vähenevät. Kolme virhepistettä saanut pelaaja häviää automaattisesti.

Jos ottelija putoaa matolle, tuomari laskee lukua kahdeksaan tai kymmeneen, joista jälkimmäinen merkitsee tyrmäystä ja ottelun päättymistä. Normaalista ottelijat saavat viidestä seitsemään pistettä ja yhden virhepisteen yhdessä ottelussa.

Kilpailijat käyttävät päänsuojusta, vartalopanssaria sekä sääri, jalkapöytä- ja alasuojia. Tyrmätty ottelija ei saa kilpailla 30 päivään.

Urheilijakiintiö
Miehet 62
Naiset 62
Villi kortti 4

Sarjat
Miehet +80 kg, 68-80 kg, 58-68 kg, - 58 kg
Naiset +67 kg, 57-67 kg, 49-57 kg, -49 kg

Olympiaradion lajiesittely, taekwondo

Lähde:
Suomen Urheilukirjaston tietopalvelu
Hämäläinen Karo: Ateenasta Ateenaan – Nykyaikaisten olympialaisten kesäkisat
http://noc.fi (Suomen olympiakomitea)
http://www.olympic.org/ (Kansainvälinen olympiakomitea)
http://en.beijing2008.cn/ (Kisojen virallinen sivusto)

Ajankohtaisia urheiluaiheita