Telinevoimistelu on kuulunut jossain muodossa kaikkien olympiakisojen ohjelmaan. Alkuvuosina kilpailtiin henkilökohtaisten lajien lisäksi suurilla ryhmillä joukkuevoimistelussa.

Nykyisen kaltainen kilpailujärjestelmä, joka pitää sisällään joukkuekilpailun, henkilökohtaisen kisan, moniottelun ja telinefinaalit, on ollut käytössä vuodesta 1924.

Telinevoimistelussa naisilla telineitä on neljä ja miehillä kuusi. Miehillä telineet ovat hyppy, nojapuut, rekki, hevonen, permanto ja renkaat. Naisten telineet ovat hyppy, nojapuut/rekki, puomi ja permanto.

Miesten telineistä permanto tuli mukaan 1932, muut viisi olivat mukana jo 1896. Naiset pääsivät mukaan 1928, mutta vain joukkuekilpailulla. Henkilökohtainen moniottelu ja telineet tulivat mukaan vasta 1952. Erilliset telinefinaalit otettiin käyttöön 1960.

Sydneyssä 2000 kilpailtiin ensimmäistä kertaa ilman pakollisia liikkeitä. Toinen uutuus on joukkuekilpailun finaali.

Aikuismaisista ominaisuuksista ei välttämättä hyötyä

Neuvostoliitto ja sen hajoamisen myötä syntyneet maat ovat hallinneet telinevoimistelua vuodesta 1952.

Voimistelussa ei välttämättä aikuismaisista ominaisuuksista ole hyötyä. Murrosiän mukanaan tuomasta painosta ja pituudesta on nähty olevan lähinnä haittaa. Esimerkiksi vuonna 1976 romanialainen Nadia Comaneci voitti Montrealissa kolme olympiakultaa 14-vuotiaana ja sai ensimmäisenä olympiahistoriassa täydet 10 pistettä. Tulosmonitoria ei tosin oltu suunniteltu täysille pisteillä, joten Comanecin pisteet näkyivät siinä muodossa 1.00.

Voimistelu oli menestyksekkäimpiä suomalaislajeja 1920-luvulla. Suomi sai ensimmäisen voimistelumitalinsa vuonna. Lontoossa 1948 kolme suomalaista jakoi keskenään hevosen kultamitalin.

Suomalaisten menestys alkoi hiipua jo kotikisoissa Helsingissä 1952, kun Neuvostoliitto ja Japani tulivat mukaan olympiavoimisteluun. Suomen viimeisimmän kultamitalin on voittanut Eugen Ekman hevosella Roomassa 1960. Viimeisen mitalin, niin ikään hevosella, otti Olli Laiho Mexicossa 1968.

Suomalaisvoimistelijoita ei ole telineillä vuoden 1972 jälkeen nähty olympiakisoissa.

Kilpailusääntöjä

Alkukilpailu toimii karsintana kaikkiin finaaleihin. Kahdeksan parasta joukkuetta pääsee joukkuefinaaliin, jossa 6 hengen joukkueista kullakin telineellä esiintyy 3 voimistelijaa.

Alkukilpailun 24 parasta voimistelijaa yhteispisteissä selviytyvät moniottelun finaaliin (max 2/maa) ja kunkin telineen kahdeksan parasta telinekohtaisiin finaaleihin (max 2/maa). Finaalit aloitetaan nollapisteistä.

Kaksi tuomaria arvioi jokaisen suorituksen lähtöpistearvon (max. 10). Kuusi muuta tuomaria vähentävät tästä suorituksen puhtauden mukaan. Loppupisteet ovat neljän keskimmäisen arvosanan keskiarvo.

Lähde:
Suomen Urheilukirjaston tietopalvelu
Hämäläinen Karo: Ateenasta Ateenaan – Nykyaikaisten olympialaisten kesäkisat
http://noc.fi (Suomen olympiakomitea)
http://www.olympic.org/ (Kansainvälinen olympiakomitea)
http://en.beijing2008.cn/ (Kisojen virallinen sivusto)
http://s2358.kisa.sporttisaitti.com/ (JoenVoL)

Ajankohtaisia urheiluaiheita