Pekingin olympiakisat 2008, Maahockey

Maahockeyllä pitkät perinteet

päivitetty 11.06.2008 klo 18.13

Maahockeyn pelaajia. Kuva: EPA

Maahockey on vanhin tunnettu pallolla ja mailalla pelattava peli. Sitä tiedetään pelatun jo 2000 vuotta eaa. Persiassa. Canterburyn ja Gloucesterin katedraalien keskiaikaisissa lasimaalauksissa esiintyy miehiä, jotka pelaavat mailoilla ja palloilla. Laji oli keskiajalla Englannissa suosittua, mutta se kiellettiin, koska häiritsi tärkeänä pidetyn jousiammunnan harjoittelua.

Ensimmäisen kerran se oli olympialaisissa mukana jo vuonna 1908 ja pysyvästi vuodesta 1928. Naisten maahockey tuli ohjelmaan 1980.

Intia voitti vuosina 1928-56 peräkkäin 30 ottelua ja kuusi olympiakultaa. Vuoden 1980 jälkeen Intia ei kuitenkaan ole enää ollut mitaleilla. Naisten ensimmäisen kullan Moskovassa 1980 voitti suurvaltapolitiikkaan liittyneen boikotin takia kutsun turnaukseen saanut Zimbabwe.

Sydneyn miesten finaalissa Alankomaat löi Etelä-Korean rangaistuslyöntikilvassa. Naisten mestaruuden voitti Australia kukistamalla Argentiinan 3–1.

Suomi pelasi isäntämaana 1952 yhden ottelun olympialaisissa. Belgia voitti Suomen 6-0. Muulloin Suomi ole ottanut osaa maahockey-turnaukseen olympialaisissa.


Lajia pelataan myös sisätiloissa, mutta olympialaisissa mukana on vain lajin ulkona pelattava versio.

Kilpailusääntöjä

Maahockeyta on aikoinaan Suomessa kutsuttu nurmipalloksi, sillä sitä pelattiin 1970-luvulle asti luonnonnurmella. Nykyään peliä pelataan huipputasolla aina keinonurmella. Kentällä on kerrallaan 11 pelaajaa kummastakin joukkueesta.

Palloa saa käsitellä vain mailan litteällä puolella. Vain maalivahti saa koskea palloon jollain vartalonosalla. Peliaika on 2 x 35 minuuttia.
Pudotuspeleissä jatketaan tasatilanteesta äkkikuolemajatkoajalla ja tarvittaessa rangaistuslyöntikilpailulla.

Pekingissä maahockeyturnaukseen osallistuu 12 miesten ja 10 naisten joukkuetta, jotka jaetaan kahteen alkulohkoon. Lohkojen kaksi parasta selviytyvät välieriin, joiden voittajat pelaavat finaalissa.

Olympic Green Stadium

Kisojen areenana toimii Olympic Green Stadium, joka on rakennettu kisoja varten. Hockeyta mahtuu seuraamaan 17 000 katsojaa.

Osallistujamaat

Miesten turnauksen joukkueet:
Kiina (isäntämaa), Alankomaat, Etelä-Korea, Kanada, Etelä-Afrikka, Espanja, Belgia, Pakistan, Australia, Uusi-Seelanti + 2 muuta

Naisten turnauksen joukkueet:
Kiina (emäntämaa), Saksa, Argentiina, Etelä-Afrikka, Alankomaat, Iso-Britannia, Uusi-Seelanti, Australia, Japani + 3 muuta

Lähde:
Suomen Urheilukirjaston tietopalvelu
Hämäläinen Karo: Ateenasta Ateenaan – Nykyaikaisten olympialaisten kesäkisat
http://noc.fi (Suomen olympiakomitea)
http://www.olympic.org/ (Kansainvälinen olympiakomitea)
http://en.beijing2008.cn/ (Kisojen virallinen sivusto)

Ajankohtaisia urheiluaiheita