- 245 urheilijaa (kaikki miehiä)
- 43 lajia
- 9 urheilumuotoa
- ei muita virallisia hakijakaupunkeja

Nykyaikaisten olympialaisten historia alkaa arvoiseltaan paikalta – Ateenan Olympia-lehdosta. Kisat avasi Kreikan kuningas Yrjö I ja niihin osallistui 245 miestä 14 maasta. Mitaleja jaettiin yhdeksässä lajissa: yleisurheilu, uinti, kreikkalais-roomalainen paini, painonnosto, pyöräily, ammunta, miekkailu ja tennis.

Kisat avattiin olympiahymnillä, jonka oli säveltänyt kreikkalainen Spiridon Samaras. Kyseinen hymni soitetaan olympiakisoissa nykyäänkin.

Ensimmäisten nykyaikaisten olympialaisten ensimmäinen laji oli pituushyppy. Sen voitti yhdysvaltalainen James B. Connolly, joka lopetti opiskelunsa Harvardissa osallistuakseen kisoihin. Connollyn voittotulos oli 13,71, ja hänestä tuli siis nykyaikaisten olympiakisojen historian ensimmäinen voittaja.

Nykyaikaisen olympialiikkeen perustaja ranskalaisparoni Pierre de Coubertin vastusti kisojen antamista Kreikkaan ja vaati kisoja Ranskalle. Samaisessa kokouksessa perustettiin Kansainvälinen olympiakomitea.

Ateenan olympialaisissa piti kisata myös jalkapallossa ja kriketissä, mutta nuo lajit jouduttiin peruuttamaan liian vähäisen osallistujamäärän vuoksi.

Tiesitkö että...

… maratonilla kolmanneksi tullut kreikkalainen Spiridon Belokas hylättiin, koska hän oli taivaltanut osan matkasta hevosella. Kisan voitti kreikkalainen paimen Spiridon Louis. Maratonin reitti kulki historiallisesti Marathonista Ateenaan.

... vaikka kiekonheitto oli tunnettu jo antiikin olympialaisissa, se oli monille 1800-luvun lopun urheilijoille tuntematon. Ensimmäisissä nykyaikaisissa olympialaisissa kultaa voittanut USA:n Robert Garrett tutustui lajiin ja heittovälineeseen ensimmäistä kertaa kisapaikalla. Kiekko ei hänestä ollut kovin painava ja hän päätti osallistua kisaan huvin vuoksi. Lue lisää kiekonheiton historiasta

... Unkarilainen Alfréd Hajós voitti saman päivän aikana sekä 100 metrin että 1200 metrin vapaauintimatkat. Jälkimmäistä matkaa varten kilpailijat kuljetettiin merelle, jossa he uivat takaisin rantaan.

... Eniten osallistujia oli Kreikalla, Ruotsikin lähetti kisoihin yhden urheilijan. Suomi sen sijaan ei osallistunut.

... Kisojen menestynein urheilija oli Saksan Carl Schuman, joka voitti neljä kilpailua. Maiden välisessä mitalitaulukossa ykköseksi tuli USA 11 kultamitalillaan, 7 hopealla ja 2 pronssilla. Isäntämaa Kreikka saavutti 46 mitalia, mutta niistä ”vain” 10 oli kultaista.

... kolmanneksi tulleille ei Ateenassa jaettu palkintoja. Voittaja sai hopeisen mitalin ja toiseksi tullut kuparisen tai pronssisen mitalin. Kolmanneksi tullut ei saanut mitään.

... Suurin osa urheilijoista oli pääasiassa kuin turisteja, sillä he vierailivat Ateenassa ensimmäistä kertaa.