1904 St. Louis, Yhdysvallat 1.7. - 23.11.

- 13 osallistujamaata (Suomi ei mukana)
- 689 urheilijaa (8 naista, 681 miestä)
- 91 lajia
- 17 urheilumuotoa
- muut hakijakaupungit: Chicago, USA

Myös St. Louisin kisat järjestettiin maailmannäyttelyn yhteydessä, jolloin ne venyivät yli neljän ja puolen kuukauden mittaiseksi ja jäivät pahasti markkinahumun jalkoihin. Myös Chicago oli kiinnostunut järjestämään kisat, mutta Yhdysvaltain presidentti Theodore Roosevelt suosi St. Louisia, joten kaupunki sai kisat.

Kisojen ohjelmaan lisättiin mailimatkat ja uintimatkoilla mittoina käytettiin jaardeja sekä mailia. Ainoastaan 42 lajissa oli urheilijoita muualta kuin Yhdysvalloista ja vain kahdeksan maata muista maanosista osallistui. USA veikin mitalitaulukon ykkössijan murskaavasti 236 mitalilla. Saksa oli taulukossa toinen 13 mitalilla. Näissä kisoissa jaettiin ensimmäisen kerran kulta-, hopea- ja pronssimitalit.

Tiesitkö että...

...Unkarin Zoltán von Halmay voitti lyhyimmän uintimatkan eli 50 jaardia, pisimmän uintimatkan eli mailin vei nimiinsä Saksan Emil rausch.

... Amerikkalainen voimistelija George Eyser voitti kisoissa peräti kuusi mitalia, vaikka hänen vasen jalkansa oli tehty puusta.

... Nyrkkeily, 10-ottelu ja vapaapaini tekivät debyyttinsä olympiakisojen ohjelmaan.

... Yhdysvaltalainen Thomas Hicks julistettiin lopulta maratonin voittajaksi, kun selvisi, että hänen maanmiehensä Fred Lorz oli matkannut peräti 18 kilometriä matkasta autolla. Hicksin voittoaika on olympiahistorian surkein. Lorz sai elinikäisen kilpailukiellon, mutta se ei kauaa kestänyt, sillä Lorz voitti jo seuraavana vuonna Bostonin maratonin.

... Maratonille osallistui myös kuubalainen postimies Felix Carvajal, jonka matka taittui liftaten aina New Orleansiin asti, koska hän oli hävinnyt rahansa korttipelissä.

... USA:n Archie Hahn juoksi 200 metrillä olympiaennätyksen 21,6, joka kesti peräti 28 vuotta. Hahn voitti myös 60 metriä ja 100 metriä.

... Miesten kiekonheiton voitto ratkesi ylimääräisillä heitoilla, kun USA:n Ralph Rose ja Martin Sheridan heittivät saman tuloksen 39,28 m. Tuomaristo päätyi antamaan molemmille yhden ylimääräisen heiton, jolla Sheridan ratkaisi voiton.

YLE

Ajankohtaisia urheiluaiheita