1908 Lontoo, Iso-Britannia 27.4. - 31.10.

- 22 osallistujamaata
- 2035 urheilijaa (36 naista, 1999 miestä)
- 65 suomalaisurheilijaa
- 110 lajia
- 22 urheilumuotoa
- muut hakijakaupungit: Berliini GER, Milano ITA, Rooma ITA

Lontoon kisat oli alun perin myönnetty Roomalle. Rooma joutui kuitenkin kieltäytymään kisoista, sillä kahta vuotta aikaisemmin Napolin lähellä Vesuvius-tulivuori oli purkautunut ja Italia tarvitsi rahat alueen uudelleenrakentamiseen.

Kisojen avajaisissa urheilijat marssivat stadionille ensimmäistä kertaa oman maan lippunsa takana ja ensimmäistä kertaa kisakaupunkiin oli rakennettu kisoja varten oma stadion.

Maratonin tarkka pituus 42 195 metriä oli ensimmäistä kertaa käytössä Lontoossa, kun kuningatar Aleksandra halusi maratonin lähdön tapahtuvan Windsorin linnan edustalta ja maalin tulon kuninkaallisen aition eteen. Kaksissa seuraavissa olympiakisoissa matka vaihteli, mutta se virallistettiin vuonna 1921.

Suomen Olympiakomitea perustettiin vuonna 1907 ja Suomi osallistui ensimmäistä kertaa virallisiin olympiakisoihin varsin isolla joukkueella. Menestys jäi kuitenkin vaatimattomaksi, sillä Suomi voitti vain yhden kulta- ja hopeamitalin sekä kolme pronssia. Kulta- ja hopeamitalit tulivat samasta kilpailusta, kun Verner weckman voitti Yrjö Saarelan kreikkalais-roomalaisen painin finaalissa.

Tiesitkö että...

...Olympiakisojen isä Pierre de Coubertin otti käyttöönsä Pennsylvanian piispan sanonnan: ”Tärkeintä olympiakisoissa ei ole voittaminen, vaan osallistuminen”.

... Ensimmäiset poliittiset kannanotot liitettiin kisoihin, kun englantilaiset yrittivät estää Irlantia esiintymään lippunsa alla. Samaa yritti myös Venäjä Suomelle.

... Archers Williamista ja Charlotte Dodista tuli ensimmäinen sisarpari, joka on voittanut olympiamitalit. Kisoissa nähtiin kaksi 60-vuotiasta mitalistia, kun Oscar Swahn (SWE) otti ensimmäisen olympiakultansa juoksevan peuran ammunnassa ja Joshua Millner (GBR) voitti vapaakiväärin 1000 jaardin ammunnan. Millner oli voittaessaan 61 vuotta ja 4 päivää vanha.

... Kreikkalais-roomalaisen painin loppuottelua Frithiof Martenssonin ja Mauritz Anderssonin välillä siirrettiin päivällä urheiluhengen nimissä, jotta Martensson voisi toipua pikkukolhuistaan, joita hän oli saanut kisojen kuluessa. Martensson voitti kultaa.

... Italian Dorando Pietri oli ensimmäinen juoksija, joka saapui stadionille maraton-kisassa. Lopen uupunut Pietri lähti stadionilla juoksemaan väärään suuntaan ja kaatui stadionosuudella viisi kertaa ja lopulta toimitsijat kantoivat hänet maalilinjan yli. Pietrin suoritus hylättiin, sillä hän sai ulkopuolista apua, mutta seuraavana päivänä Pietri sai erityisen palkinnon kuningatar Aleksandralta.

... Uimahypyt ja maahockey sekä yleisurheilun viestit tekivät debyyttinsä kisoihin.

... 400 metrin juoksussa nähtiin dramatiikkaa, kun finaalissa John C. Carpenter (USA) hylättiin hänen estettyä skotti Wyndham Halswellea loppusuoralla. Amerikkalaisten säännöissä estäminen oli sallittua, mutta kisoissa noudatettiin Brittien sääntöjä. Kisa päätettiin uusia, mutta amerikkalaiset kieltäytyivät juoksemasta, joten Halswelle julistettiin voittajaksi. Halswelle oli niin pettynyt tapahtumaan, että hän lopetti urheilemisen. Hän kuoli vuonna 1915 ensimmäisessa maailmansodassa.

... Eteläafrikkalaisesta Reggie Walkerista tuli yksi yleisön suurimmista sankareista, sillä voitti 100 metrin finaalin ja lopetti amerikkalaisten dominoinnin matkalla.

... Australia ja Uusi-Seelanti osallistuivat kisoihin yhdessä, Australasia-nimen alla.

... USA:n Ray Ewry voitti kolmannen kerran perättäin vauhdittoman pituuden ja vauhdittoman kolmiloikan.

Suomalaiset
1 kulta, 1 hopea,3 pronssia

Kultaa

Kreikk.-room. paini 93 kg
Verner Weckman

Hopeaa

Kreikk.-room. paini 93 kg
Yrjö Saarela

Pronssia

Antiikin kiekonheitto
Verner Järvinen

Kreikk.-room. paini 66,6 kg
Arvo Lindén

Joukkuevoimistelu
Joukkue (Eino Forsström, Otto Granström, Johan Kemp, Iivari Kyykoski, Heikki Lehmusto, John Lindroth, Yrjö Linko, Edvard Linna, Matti Markkanen, Kalle Mikkolainen, Veli Nieminen, Kalle Kustaa Paasia, Arvi Pohjanpää, Aarre Pohjonen, Eino Railio, Ale Riipinen, Arno Saarinen, Einar Sahlstein, Aarne Salovaara, Torsten Sandelin, Elias Sipilä, Viktor Smeds, Kalle Soinio, Kurt Stenberg, Väinö Tiiri, Magnus Wegelius)

YLE

Ajankohtaisia urheiluaiheita