1912 Tukholma, Ruotsi 5.5. - 27.7.

- 28 osallistujamaata
- 2547 urheilijaa (57 naista, 2490 miestä)
- 165 suomalaisurheilijaa
- 102 lajia
- 14 urheilumuotoa
- ei muita hakijakaupunkeja

Tukholman kisoissa esiteltiin ensimmäistä kertaa elektroninen ajanottojärjestelmä ratalajeihin, joka tosin oli käytössä vain epävirallisesti.

Tukholman kisojen jälkeen Kansainvälinen olympiakomitea julkaisi virallisen olympiaohjelman, jolloin kisajärjestäjät eivät enää saaneet päättää lajeista.

Ensimmäistä kertaa olympiahistoriassa kisoissa oli urheilijoita kaikista viidestä maanosasta, joita olympiarenkaat symboloivatkin. Kisat avasi virallisesti kuningas Kustaa V.

Suomi nousi menestyksensä ansiosta suurten maiden joukkoon. Yhdeksän kultaa, kahdeksan hopeaa ja yhdeksän pronssia toivat maallemme neljännen sijan mitalitaulukossa.

Hannes Kolehmainen kuului kisojen suurimpiin sankareihin. Hän voitti kestävyyslajeissa kolme kultamitalia ja lisäksi hopeaa maastojuoksun joukkuekisassa. Hän alitti 5000 metrin kilpailussa ensimmäisenä juoksijana 15 minuutin rajan.

Ainoan kerran kisaohjelmassa olleet kahden käden heitot kasvattivat Suomen mitalimäärää, sillä Armas Taipale voitti molemmat kiekonheittokilpailut ja molempien käsien keihäänheitossa suomalaiset ottivat maamme olympiahistorian ensimmäisen kolmoisvoiton.

Painissa ei edustajia ollut rajoitettu ja suomalaisia painijoita kisoihin osallistuikin peräti 37. Suomen ampujat ja purjehtiat voittivat kisoissa ensimmäiset olympiamitalinsa ja Suomen jalkapallojoukkue sijoittui hyvän arpaonnen siivittämänä neljänneksi. Tämä on edelleen Suomen paras sijoitus lajin arvokisahistoriassa.

Suomalaisia osallistui ensimmäistä kertaa pyöräilyyn ja soutuun.

Tiesitkö että...

... Nykyaikainen viisiottelu lisättiin olympiaohjelmaan, myös naisissa uinti ja uimahypyt otettiin mukaan. Nyrkkeilyä ei sen sijaan järjestetty, sillä Ruotsissa lajin kilpailut olivat kiellettyjä.

... Pyöräilyn rata oli olympiahistorian pisin, 320 kilometriä. Venäjän Martin Kleinin ja Suomen Alfred Asikaisen kreikkalais-roomalaisen painin välieräottelu kesti peräti 11 tuntia. Yhdessä painisarjassa kultamitali jäi jakamatta, kun Ivar Bölingin ja Ruotsin Anders Ahlgrenin yli seitsemän tuntia kestänyt ottelu päättyi ratkaisemattomaan.

... Japani osallistui olympiakisoihin ensimmäistä kertaa.

... Kisojen suosituin sankari oli USA:n Jim Thorpe, joka voitti viisiottelun sekä 10-ottelun uudella maailmanennätystuloksella. Palkintojenjaossa Ruotsin kuningas kertoi Thorpelle tämän olevan maailman suurin urheilija. Thorpe diskattiin kuitenkin tammikuussa 1913, kun saatiin selville, että hän oli vastaanottanut pienen summan rahaa baseballin pelaamisesta. Kansainvälinen olympiakomitea päätti kuitenkin kumota diskauksen vuonna 1982 ja Thorpen mitalit luovutettiin hänen tyttärelleen.

... Itävallan Otto Herschmann voitti olympiahopeaa säilässä. Hän oli tuohon aikaan myös Itävallan olympiakomitean puheenjohtaja ja on edelleen ainoa kansallisen olympiakomitean puheenjohtaja, joka on onnistunut voittanut olympiamitalin.

Siomalaiset
9 kultaa, 8 hopeaa, 9 pronssia

Kultaa

5000 m
Hannes Kolehmainen

10 000 m
Hannes Kolehmainen

Maastojuoksu
Hannes Kolehmainen

Kiekonheitto
Armas Taipale

Kiekonheitto, molemmat kädet
Armas Taipale

Keihäänheitto, molemmat kädet
Julius Saaristo

Kreikk.-room. paini, 60 kg
Kaarlo Koskelo

Kreikk.-room. paini, 67,5 kg
Emil Väre

Kreikk.-room. paini, yli 82,5 kg
Yrjö Saarela

Hopeaa

Maastojuoksu, joukkuekilpailu
Hannes Kolehmainen, Jalmari Eskola, Albin Stenroos

Kiekonheitto, molemmat kädet
Elmer Niklander

Keihäänheitto
Julius Saaristo

Keihäänheitto, molemmat kädet
Väinö Siikaniemi

Kreikk.-room. paini, 82,5 kg
Ivar Böhling

Kreikk.-room. paini, yli 82,5 kg
Johan F. Olin

Joukkuevoimistelu, vapaa järjestelmä
Joukkue (Kaarle Ekholm, Eino Forsström, Eero Hyvärinen, Mikko Hyvärinen, Tauno Ilmoniemi, Ilmari Keinänen, Jalmari Kivenheimo, Karl Lund, Aarne Pelkonen, Aarne Pelkonen, Ilmari Pernaja, Arvid Rydman, Eino Saastamoinen, Aarne Salovaara, Heikki Sammallahti, Hannes Sirola, Klaus Uuno Suomela, Lauri Tanner, Väinö Tiiri, Kaarlo Vasama, Kaarlo Vähämäki)

Purjehdus, 10 m luokka
Harry Wahl, Waldemar Björkstén, Jacob Carl Björnström, Bror Brenner, Allan Franck, Erik Lindh, Aarne Pekkalainen

Pronssia

10 000 m
Albin Stenroos

Kuulantyöntö, molemmat kädet
Elmer Niklander

Keihäänheitto, molemmat kädet
Urho Peltonen

Kreikk.-room. paini, 60 kg
Otto Lasanen

Kreikk.-room. paini, 75 kg
Alpo Asikainen

Purjehdus, 8 m luokka
Bertil Tallberg, Gunnar Tallberg, Arthur Ahnger, Emil Lindh, Georg Westling

Purjehdus, 12 m luokka
Ernst Krogius, Max Alfthan, Erik Hartvall, Jarl Hulldén, Sigurd Juslén, Eino Sandelin, Jóhan Silen

Hirviammunta, kertalaukaukset
Nestori Toivonen

Hirviammunta, kertalaukaukset, joukkue
Nestori Toivonen, Iivo Väänänen, Axel Fredrik Londén, Ernst Rosenqvist

YLE

Ajankohtaisia urheiluaiheita