1936 Berliini, Saksa 1.8. - 16.8.

- 49 osallistujamaata
- 4066 urheilijaa (328, 3738 miestä)
- 112 suomalaisurheilijaa
- 129 lajia
- 19 urheilumuotoa
- muut hakijakaupungit: Barcelona ESP

Kisat muistetaan Adolf Hitlerin epäonnistuneena yrityksenä näyttää maailmalle hänen teoriansa arjalaisen rodun paremmuudesta. Kisojen suurimmaksi tähdeksi nousi afrikkalais-amerikkalainen sprintteri ja pituushyppääjä Jesse Owens, joka voitti neljä kultamitalia. Saksa voitti ainoastaan viisi kultamitalia yleisurheilussa, mutta peräti 89 mitalia kaiken kaikkiaan.

Leni Riefenstahl teki kisoista natsien dokumentti- ja propagandaelokuvana pidetyn Olympian. Elokuva on kuitenkin Kansain Olympiakomitean hyväksymä.

Natsien propagandaa oli nähtävissä stadionilla hakaristilippujen riveissä sekä saksalaismitalistien ja useiden muiden maiden urheilijoiden tekemät Hitler-tervehdykset palkintokorokkeella.

Suomi aloitti kisat loistavasti ottamalla kolmoisvoiton 10 000 metrillä. Suomi otti kaksoisvoitot myös 5 000 metrillä sekä 3 000 metrin esteissä. Painissa juhlituin suomalainen oli Kustaa Pihlajamäki, joka otti toisen olympiavoittonsa 12 vuoden tauon jälkeen. Sten Suvio ja Ale Saarvala nostivat nyrkkeilyn ja voimistelun ensi kerran kultamitalilajeiksi.

Kisoissa oli mukana myös Suomen jalkapallomaajoukkue, jonka kisat tosin jäivät vain yhteen otteluun sen kärsittyä tappion avauspelissa Perulle.

Urho Karhumäki otti Suomelle ensimmäisen palkintosijan olympiakisojen taidekilpailuissa. Hän voitti kultaa epiikkakirjallisuudessa romaanillaan Avoveteen.

Tiesitkö että...

... Suomi haki Berliinissä vuoden 1940 olympiakisoja, mutta KOK valitsi isännäksi Helsingin asemesta Tokion.

... Soihtuviesti Olympiasta kisapaikalle otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa ja sen matka kulki seitsemän maan (Kreikka, Bulgaria, Jugoslavia, Unkari, Tshekkoslovakia, Itävalta ja Saksa) läpi. Viestin idean keksi tohtori Carl Diem.

... Berliinin kisat olivat ensimmäiset televisioidut olympiakisat. 25 suurta kuvaruutua oli aseteltu ympäri Berliiniä, jotta paikalliset asukkaat saattoivat katsoa kisoja ilmaiseksi. Siitä huolimatta yli neljä miljoonaa pääsylippua myytiin kisojen aikana.

... Koripallo, melonta ja käsipallo lisättiin olympiaohjelmaan. Poolo sen sijaan oli ohjelmassa viimeistä kertaa.

... 13-vuotias Marjorie Gestring (USA) voitti ponnahduslautakisan ja hän on edelleen nuorin naisurheilija, joka on voittanut henkilökohtaista olympiakultaa. 12-vuotias Inge Sörensen (DEN) voitti pronssia 200 metrin rintauinnissa ja hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin henkilökohtaisen mitalin saanut urheilija.

... Unkarin vesipoolopelaaja Olivier Halassy voitti kolmannen olympiamitalinsa siitäkin huolimatta, että hänen toinen jalkansa oli amputoitu polven alapuolelta.

... Mitalien lisäksi urheilijat saivat kisoista palkinnoksi kruunun ja tammisen pystin.

Suomalaiset
8 kultaa, 6 hopeaa, 6 pronssia

Kultaa

5 000 m
Gunnar Höckert

10 000 m
Ilmari Salminen

3 000 m esteet
Volmari Iso-Hollo

Vapaapaini, 61 kg
Kustaa Pihlajamäki

Kreikk.-room. paini, 66 kg
Lauri Koskela

Nyrkkeily, 66,6 kg
Sten Suvio

Voimistelu, rekki
Ale Saarvala

Taidelajit, epiikkakirjallisuus
Urho Karhumäki

Hopeaa

5 000 m
Lauri Lehtinen

10 000 m
Arvo Askola

3 000 m esteet
Kaarlo Tuominen

Kuulantyöntö
Sulo Bärlund

Keihäänheitto
Yrjö Nikkanen

Kreikk.-room. paini, 61 kg
Aarne Reini

Pronssia

10 000 m
Volmari Iso-Hollo

Keihäänheitto
Kalervo Toivonen

Vapaapaini, 66 kg
Hermanni Pihlajamäki

Vapaapaini, yli 87 kg
Hjalmar Nyström

Kreikk.-room. paini, 72 kg
Eino Virtanen

Voimistelu, joukkuekilpailu
Martti Uosikkinen, Heikki Savolainen, Mauri Noroma, Ale Saarvala, Esa Seeste, Ilmari Pakarinen, Einari Teräsvirta, Eino Tukiainen

YLE

Ajankohtaisia urheiluaiheita