- 89 suomalaisurheilijaa
- 163 lajia
- 19 urheilumuotoa
- muuta hakijakaupungit: Detroit USA, Wien AUT, Bryssel BEL

Tokion kisat olivat ensimmäiset kisat Aasiassa. Soihtua kantoi Yoshinori Sakai, joka oli syntynyt Hiroshimassa vain päivä sen jälkeen, kun kaupunki oli tuhottu atomipommilla.

Kisoissa käytettiin viimeistä kertaa juoksuradoilla hiilimurskapinnoitetta.

Kisoja varten avattiin maailman ensimmäinen superpikajuna Shinkansen, joka kulki Tokion ja Osakan väliä. Junan nopeus oli 200 km/h.

Pauli Nevala otti kultaa keihäänheitossa ja otti yleisurheilun ensimmäisen olympiavoiton 16 vuoteen. Pentti Linnosvuo voitti toisen olympiakultansa, tällä kertaa päälajissaan olympiapistoolissa. Suomalaisten ammuntamenestystä täydensi Väinö Markkasen kulta vapaapistoolissa.

Painissa Suomen menestys oli olympiahistorian heikoin, Eero Tapio oli parhaimpana kuudes. Eila Pyrhösen neljäs sija 100 metrin perhosessa on edelleen Suomen naisten uinnin paras olympiasaavutus. Kalevi Tuomisen valmentama koripallomiehistö selvitti ensimmäistä kertaa karsintojen kautta olympiaturnaukseen. Joukkueen loppusijoitus oli 11:s.

Tiesitkö että...

... Judo ja lentopallo lisättiin olympiaohjelmaan, myös naiset osallistuivat lentopalloon. Lasikuituseipäitä käytettiin ensimmäistä kertaa.

... Amerikkalainen uimari Don Schollander voitti neljä kultamitalia ja unkarilainen vesipoolopelaaja Dezso Gyarmati viidennen mitalinsa. Etiopian Abebe Bikilasta tuli ensimmäinen juoksija, joka voitti toisen perättäisen maratonin, vain kuusi viikkoa sen jälkeen, kun hänen umpilisäkkeensä oli poistettu.

... Bob Hayes (USA) voitti 100 metriä maailmanennätysajalla 10,0 sekuntia. Myös amerikkalaisen jalkapallon pelaajana tunnetun Hayesin voitto tarkistettiin ensimmäistä kertaa olympiahistoriassa maalikameran kuvasta.

... 100 metrin vapaauimari Dawn Fraser (AUS), yksikkösoutaja Vjatsheslav Ivanov (RUS) ja kiekonheittäjä Al Oerter (USA) voittivat lajinsa kolmannen kerran. Sen sijaan ukrainalainen voimistelija Larisa Latinina saalisti kuusi mitalia, kaksi jokaista väriä, ja kasvatti mitaliensa määrän peräti kahdeksaantoista. Latinina onkin yksi niistä neljästä, jotka ovat voittaneet yhdeksän kultamitalia.

... Ruotsalaiset purjehtijat Lars Gunnar Kall ja Stig Lennart Kall saivat ensimmäisen Fair Play -palkinnon, sillä kaksikko luopui mahdollisuudestaan voittaa regatan auttamalla toista venekuntaa, kun sen vene upposi.

... Tuleva ammattilaisnyrkkeilijä Joe Frazier voitti raskaan sarjan olympiakultaa.