1992 Barcelona, Espanja 25.7. - 2.8.

- 169 osallistujamaata
- 9367 urheilijaa (2708 naista, 6659 miestä)
- 88 suomalaisurheilijaa
- 257 lajia
- 28 urheilumuotoa
- muut hakijakaupungit: Amsterdam NED, Belgrad Jugoslavia, Birmingham GBR, Brisbane AUS, Pariisi FRA

Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1972 Münchenin olympiakisojen yksikään maa ei boikotoinut kisoja.

Maailman politiikassa oli tapahtunut paljon Soulin kisojen jälkeen ja se heijastui myös olympiakisoihin. Apartheid oli kukistettu Etelä-Afrikassa ja maa sai jälleen osallistua kisoihin. Edellisen kerran maa oli osallistunut vuoden 1960 kisoihin.

Berliinin muuri oli murtunut ja Länsi- ja Itä-Saksa olivat yhdistyneet, kuten myös Pohjois- ja Etelä-Jemen. Neuvostoliitto ja neuvostotasavallat olivat jakautuneet 15 eri valtioksi. Viro ja Latvia esiintyivät ensimmäistä kertaa itsenäisinä valtioina olympiakisoissa sitten vuoden 1936 ja Liettua vuoden 1928 jälkeen. Muut entiset neuvostotasavallat osallistuivat ”Itsenäisten valtioiden yhteisön” joukkueena.

Jugoslaviasta eronneet Bosnia-Hertsegovina, Kroatia ja Slovenia kilpailivat omina joukkueinaan, sen sijaan tynkä-Jugoslavian urheilijat kilpailivat itsenäisinä urheilijoina olympialipun alla. Kansainvälinen olympiakomitea julistikin ensimmäistä kertaa olympialaisen aselevon kisojen aikana.

Antti Kasvio toi heti kisojen alussa ensimmäisen uinnin olympiamitalin sitten vuoden 1920 Antwerpenin kisojen. Mikko Kolehmainen kiri voittajaksi kajakkiyksiköiden pikamatkalla. Edellisen kerran Suomi oli saanut melontamitalin kotikisoissaan 1952. Jyri Kjäll voitti yllättäen mitalin nyrkkeilystä tuoden pronssia.

Suomalaiset osallistuivat ensimmäistä kertaa sulkapalloon, taitouintiin ja rytmiseen voimisteluun.

Tiesitkö että...

... Baseball sai vihdoinkin virallisen lajistatuksen olympiakisoihin. Baseball oli aikaisemmin ollut kuudesti näytöslajina. Sulkapallo ja naisten judo lisättiin olympiaohjelmaan.
Ammattilaiset osallistuivat ensimmäistä kertaa miesten koripalloon ja USA lähetti kisoihin todellisen ”Dream Teamin”, jossa pelasivat muun muassa Magic Johnson, Michael Jordan ja Larry Bird.

... Gail Deversillä (USA) oli todettu kilpirauhasen liikatoimintaa aiheuttava Basedowin eli Gravesin tauti vuonna 1990, mutta hän selätti tämän vaikean sairauden ja voitti kisoissa 100 metriä.

... Paraskevi Patoulidousta tuli ensimmäinen kreikkalainen naisurheilija, joka voitti olympiakultaa. Patoulidou voitti 100 metrin aidat.

... Entisten neuvostotasavaltojen Itsenäisten valtioiden yhteisön voimistelija Vitali Scherbo voitti kuusi mitalia ja ennätykselliset neljä mitalia yhden päivän aikana.

... Derartu Tulusta (ETH) tuli ensimmäinen musta afrikkalainen naisvoittaja, kun hän voitti 10 000 metrin ja kukisti viimeisen kierroksen kirillään valkoisen eteläafrikkalaisen Elana Meyerin.

... Saksan maahockeyjoukkueessa kultaa voittanut Andreas Keller oli kolmannen sukupolven olympiamitalisti lajissa. Hänen isoisänsä Erwin voitti hopeaa vuonna 1936 ja hänen isänsä voitti kultaa vuonna 1972.

... Isäntämaa Espanja oli onnistunut voittamaan aikaisemmissa kisoissa ainoastaan neljä kultamitalia, mutta Barcelonassa se napsi niitä peräti 13.

Suomalaiset
1 kulta, 2 hopeaa, 2 pronssia

Kultaa

Melonta, kajakkiyksiköt 500 m
Mikko Kolehmainen

Hopeaa

Keihäänheitto
Seppo Räty

Jousiammunta, joukkuekilpailu
Jari Lipponen, Tomi Poikolainen, Ismo Falck

Pronssia

200 m vapaauinti
Antti Kasvio

Nyrkkeily, 63,5 kg
Jyri Kjäll

YLE

Ajankohtaisia urheiluaiheita