- 78 suomalaisurheilijaa
- 271 lajia
- 26 urheilumuotoa
- muut hakijakaupungit: Ateena GRE, Belgrad Jugoslavia, Manchester GBR, Melbourne AUS, Toronto CAN

Kisojen olympiatulen sytytti nyrkkeilyn elävä legenda ja 26 vuotta aikaisemmin olympiakultaa Roomassa voittanut Muhammad Ali.

Kisat saivat dramaattisen käänteen, kun 27. heinäkuuta olympiapuistossa järjestetyssä konsertissa räjähti pommi. Yksi ihminen kuoli ja yli sata loukkaantui.

Kaikesta huolimatta kisat muistetaan ennen kaikkea urheilusuorituksistaan. 79 maata voitti mitalin ja 53 maata kultamitalin.

Ensimmäistä kertaa kesäolympiakisojen historiassa kaikki Kansainvälisen olympiakomitean 197 maata oli edustettuina kisoissa.

Suomalaisten kisojen pelastajaksi nousi keihäänheittäjä Heli Rantanen, joka ratkaisi kultamitalin kohtalon heti ensimmäisellä heitollaan. Rantasesta tuli samalla Suomen ensimmäinen olympiavoittaja naisten yleisurheilussa.

Miesten puolella Seppo Räty otti kolmannen perättäisen olympiamitalinsa.

Joukkueen suurin yllättäjä oli hopeaa paininut Marko Asell, joka pääsi kisoihin vasta viime hetken peruutuspaikan ansiosta.

Suomen nyrkkeilijät jäivät ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1924 ilman edustusta olympiakisoissa.

Tiesitkö että...

... Kisojen menestynein urheilija oli Venäjän voimistelija Aleksei Nemov, joka voitti kaksi kultaa, yhden hopean ja kolme pronssia.

... Beachvolley, maastopyöräily, soudut kevyt luokka ja naisten jalkapallo sekä ainoastaan naisille tarkoitettu softball lisättiin olympiaohjelmaan. Ammattilaispyöräilijät ja kolme ammattilaisjalkapalloilijaa joukkuetta kohti saivat osallistua kisoihin.

... Purjehtija Hubert Raudaschlista (AUT) tuli ensimmäinen urheilija, joka on kilpaillut yhdeksissä olympiakisoissa. Raudaschlin olympiaura alkoi virallisesti vuonna 1964, mutta hän oli jo vuonna 1960 Itävallan joukkueessa varajäsenenä.

... Donovan Bailey palautti Kanadan kunnian 100 metrillä kahdeksan vuotta sen jälkeen, kun Ben Johnson oli sen doping-käryllään tuhonnut. Bailey voitti matkan maailmanennätysaikaan 9,84

... Carl Lewisistä (USA) tuli kolmas urheilija, joka on voittanut saman henkilökohtaisen lajin neljä kertaa ja neljäs urheilija, joka saavutti yhdeksännen kultamitalin. Lewis voitti kisoissa pituushypyn kullan ja kukisti finaalissa jälleen ME-mies Mike Powellin (USA).

... Michael Johnson (USA) rikkoi 200 metrin maailmanennätyksen ja kruunasi kisansa voittamalla sekä 200 metriä että 400 metriä. Hän oli ensimmäinen miesurheilija, joka onnistui voittamaan nämä kaksi lajia samoissa kisoissa. Johnsonin 200 metrin voitto tuli ennätysajalla 19,32, mikä oli lähes 0,4 sekuntia parempi kuin edellinen ME-aika.

... Marie-José Perec (FRA) voitti sekä 200 metriä että olympiaennätyksellä 400 metriä. Tulos oli lajin paras kymmenen vuoteen. Perecistä tuli samalla kaikkien aikojen menestynein ranskalainen naisurheilija ja ensimmäinen naisjuoksija, joka on voittanut 400 metriä kaksi kertaa perättäin.

... Naim Suleymanoglusta (TUR) tuli ensimmäinen painonnostaja, joka on voittanut kolme perättäistä olympiakultaa.

... Uimari Josh Davis (USA) voitti kolme kultaa. Irlannin uimari Michelle Smith voitti kolme kultaa ja yhden pronssin napaten menestyneimmän uimarin tittelin. Kaksi vuotta myöhemmin hänen kuitenkin todettiin peukaloineen virtsanäytettään doping-testissä.