Pekingin olympiakisat 2008, Sulkapallo

Kiinan sulkapallonaiset matkalla kolmoisvoittoon

julkaistu 15.08.2008 klo 12.17

Xingfang Xie himoitsee olympiavoittajaksi.
Kuva: EPA

Kiinan kivikova naisten sulkapallojoukkue on pystynyt vastaamaan kotiyleisön paineeseen. Finaalissa nähdään jäsenten välinen, kun ykkössijoitettu Xingfang Xie pyrkii pudottamaan Ateenan olympiavoittajan Ning Zhangin valtaistuimeltaan.

Zhang kaatoi omassa välierässään ainoan ei-kiinalaisen välieräpelaajan, Indonesian Maria Kristin Yuliantin suoraan kahdessa erässä luvuin 21-15, 21-15.

- Olen nyt onnistunut tavoitteessani olympiakisoissa. Tunsin paljon paineita, koska jokainen ottelu on ollut hankala, helpottuneesti voittoaan tuulettanut Zhang totesi.

Maailmanlistalla 21:ntena oleva Yulianti oli selvinnyt turnauksessa näin pitkälle varmalla peruspelillään, jolla hän oli pystynyt hyydyttämään muun muassa Tanskan kuutossijoitetun Tina Rasmussenin.

Zhangin pelityyli oli kuitenkin Yuliantia vastaan samantyyppinen, ja hänen astetta kovempi perustasonsa vei hänet helpohkoon voittoon.

- En ollut tarpeeksi rohkea ottaakseni haastetta vastaan tänään, Yulianti tunnusti.

- Olen kuitenkin tyytyväinen suoritukseeni ensimmäisissä olympiakisoissani ja kiitän Jumalaa tästä kokemuksesta.

Xie nousi ahdingosta voittoon

Vuosien 2005 ja 2006 maailmanmestari Xie joutui sen sijaan välierissä kovaan haasteeseen, kun hallitseva maailmanmestari Lan Lu ahdisti hänet tiukoille.

Kolmossijoitettu kiinalainen Lu voitti ensimmäisen erän murskaavasti 21-7, ja maailmanlistan ykkösenä jo kauan viihtynyt Xie oli kahden erän pakkovoiton edessä.

- En ollut huolestunut, sillä harjoittelen Lun kanssa päivittäin ja tiesin, kuinka häntä vastaan tulee pelata. Huonosti hän ei missään nimessä pelannut, Xie vakuuttaa.

Xie onnistui kuitenkin täydellisesti toisessa ja kolmannessa erässä viemällä ne 21-10, 21-12. Koko ottelu siis 27-vuotiaalle Xielle 2-1.

- Xie paransi peliään koko ajan, enkä pystynyt vastaamaan hänen tempoonsa, Lu selitti tappion taustoja.

Kiinan kolmoisvoitto todennäköinen

Finaalissa nähdään näin ollen titaanien taistelu, kun viime vuodet (vuoden 2007 MM-kisoja lukuun ottamatta) naisten sulkapalloa hallinneet Zhang ja Xie lyövät yhteen.

- Olen hyvin onnellinen siitä, että joka tapauksessa voittoa juhlii kiinalainen, maailmanlistalla huonon alkuvuotensa vuoksi seitsemänneksi pudonnut Zhang hehkutti.

Kiinalla on erinomainen sauma myös kolmoisvoittoon, sillä maailmanlistan kakkosena majaileva Lu on suursuosikki yllättäjä Yuliantia vastaan.

Ainoa kolmoisvoitto olympiasulkapallon historiassa nähtiin Barcelonassa 1992, kun laji oli ensimmäistä kertaa olympiaohjelmassa.

Indonesian miehet ylsivät kolmoisvoittoon Alan Budikusuman johdolla. Pronssiottelua ei tosin silloin vielä pelattu, ja pronssia oli Hermawan Susanton kanssa jakamassa Tanskan Thomas Stuer-Lauridsen.

YLE - AFP

Ajankohtaisia urheiluaiheita