Pekingin olympiakisat 2008, Sulkapallo

Zhang uusi sulkapallon olympiavoittonsa

päivitetty 16.08.2008 klo 10.18

Ning Zhang. Ning Zhang uusi Ateenassa voittamansa olympiakullan.
Kuva: YLE

Kiinan 33-vuotias Ning Zhang teki sulkapallon olympiahistoriaa, kun hän voitti ensimmäisenä kaksinpelaajana toisen olympiakultansa. Naisten finaalissa hän kaatoi ykkössijoitetun maannaisensa Xingfang Xien 2-1.

Loppuottelun avauserässä Ateenassa olympiakullan voittaneen Zhangin peruspeli oli huomattavasti varmempaa kuin Xien. Kun myös iskuyritykset onnistuivat, oli kaksinkertainen maailmanmestari voimaton. Erä Zhangille luvuin 21-12.

Toisen erän maailmanlistan ykkönen Xie avasi vahvasti. Tilanteen ollessa 10-4 Zhang heräsi hetkellisesti, mutta Xie vei lopulta erän nimiinsä luvuin 21-10.

Kolmannen erän Zhang aloitti vahvasti. Erän puolivälin tauolle mentiinkin Zhangin 11-5-johdossa. Zhangin meno ei enää erän loppupuolella hyytynyt Xien väkevästä haastamisesta huolimatta, vaan hän vei kolmannen erän 21-18 ja koko ottelun 2-1.

- En uskonut vielä pari vuotta sitten edes osallistuvani Pekingin kisoihin. En ollut tasollani, mutta sitten yritin kovasti ja harjoittelin raakasti. Tämä mitali oli kyllä rankan työn tulos, polvivaamoista kärsinyt Zhang taustoitti.

Voitollaan Zhangista tuli ensimmäinen kaksinpelin olympiavoiton uusinut pelaaja olympiatasolla. Naisten nelinpelissä Kiinan Fe Gei ja Jun Gu ottivat peräkkäiset voitot 1996 Atlantassa ja 2000 Sydneyssä.

Zhangilla on myös maailmanmestaruus vuodelta 2003. Naisten puolella ainoastaan Indonesian Susi Susanti on hänen lisäkseen pystynyt sekä olympiavoittoon että maailmanmestaruuteen (vuodet 1992 ja 1993).

YLE - AFP

Ajankohtaisia urheiluaiheita