Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Elämän rytmi löytyy ilon ja surun vuoropuhelusta
 
Kategoriat:

Seitsemän lapsen äidin, Anna Waldenin, arki on jatkuvaa tasapainoilua kodin ja työn välimaastossa.

Lapset

- Hanna on 23-vuotias, Ida on 17, Elina 16, Saara 12, Vilma 11, Juho 4 ja Juuso 3, luettelee yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiaalijohtaja Anne Walden rakasta katrastaan. Waldenien perheessä oman mausteensa arjen soppaan tuo Vilma-tytön neurologinen sairaus. Kun listaan lisätään vielä perheenäidin opiskelu, tutkijan ura ja vastavalmistunut väitöstutkimus, voi syystäkin kysyä, miten pyörii perheen arki valkoisessa puutalossa Kuopion Männistössä?

copyright YLE/videokuvaa

- Olen aina ollut kovin lapsirakas ja minulla on ollut onnea saada ensimmäisestä avioliitosta kolme tyttöä ja toisesta avioliitosta kaksi tyttöä ja kaksi poikaa. Välillä arki on tukka putkella juoksemista kotoa töihin ja töistä kotiin ja lasten harrastuksiin. Isovanhemmat ovat suureksi avuksi ja kyllä arki kuitenkin rullaa melko sujuvasti.

Opiskelu

Anne Walden on vannoutunut aikuisopiskelija. Hänen suururakkansa, sosiaalityön väitöskirja, tarkastettiin Kuopion yliopistossa viime joulukuussa. Walden kertoo, että väitöstutkimuksen aihe nousi suoraan arjesta.

- Työskentelin sosiaalityöntekijänä Kuopion yliopistollisen sairaalan lastenneurologisella osastolla ja sieltä heräsi kiinnostus selvittää miten neurologisesti sairaiden lasten perheen selviytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon viidakossa.

copyright YLE/videokuvaa

Tutkimustyö vei Waldenin mennessään ja se eteni mallikkaasti perheen kasvamisen ohella. Käännekohta oli Vilman syntymä; tutkija pääsi kokemaan tutkimusaiheensa omakohtaisesti.

Tutkimusaiheeseen omakohtainen kokemus

- Neurologisista ongelmista kärsivän Vilman syntymä painoi tutkimuksen kolmeksi vuodeksi taka-alalle. Vilmalle on tehty kolme suurta leikkausta, jotka eivät ole aina onnistuneet toivotulla tavalla. Välillä arkeen kuuluu kuntoutusta, sairaanhoidollisia toimenpiteitä ja raskaita sairaalajaksoja, mutta välillä taas elämme aivan normaalia lapsiperheen elämää. Elämän ilot ja surut rytmittävät arkea, jos ei olisi suruja, eivät ilotkaan tuntuisi niin hyviltä, Walden toteaa.

Sosiaalityö

Sosiaalityön arki, sen mutkat ja monet kuviot ovat siis Anne Waldenille tuttuja niin tutkimuksen kuin oman perheen kokemustenkin kautta. Sosiaalityötä hän tekee myös leipätyönään.

copyright YLE/videokuvaa

- Työni pohjoissavolaisen Lapinlahden kunnan sosiaalijohtajana on vaativaa, mutta monimuotoista. Tässä työssä saa ja pitää olla mukana kuntalaisten arjessa, välillä ilojen ja välillä vastoinkäymisten kautta. Suurimmalta osin sosiaalijohtajan työ on hallinnollista työtä, mutta koetan säilyttää tuntuman ihmisten arkeen tekemällä aika ajoin myös asiakastyötä.

Mutta mitä seuraavaksi, joko sosiaalityön tutkijan rooli nousee taas pintaan muutaman kuukauden huilijakson jälkeen? – Kyllä nyt on perheen vuoro ja tähän pitää satsata. Tosin pakko on myöntää, että aika monta kiinnostavaa tutkimusaihettakin on jo mieleen pulpahdellut ja voi olla, että vielä jonain päivänä niistä innostun, Walden naurahtaa.

Anne Haapalainen / PRIIMA