Juhlia tänä vuonna riittää: tämän vuoden jokaisena päivänä 230 suomalaista viettää 60-vuotisjuhliaan. Studioomme on pitoemäntä Tea Lindberg helsinkiläisestä juhlapalvelu AstoriaSalista kattanut kaksi erilaista juhlapöytää. Vinkkejä juhlien järjestämiseen antaa myös Jutta Zilliacus.
Juhla järjestetään teeman ympärille
Nykyisin juhlilla on usein joku teema. - Suurin osa juhlista järjestetään teeman ympärille. Se voi olla juhlittavan harrastus, väritoivomus, tarjottava...Se voi olla mitä vain, mutta sen ympärille rakennetaan juhla, ja teema ulottuu kutsuista somistukseen ja tarjottaviin asti, kertoo Tea Lindberg. - Entistä enemmän ammattilaisia pyydetään apuun. Tietysti itse tehtyä arvostetaan, mutta juhlapäivänä ei pidä väsyttää itseä keittiössä. Silloin on syytä pyytää apua. Tässä voi käyttää kotitalousvähennystä. Työn osuudesta saa vähennyksen, mikä kannattaa hyödyntää, ettei sankari häärää keittiössä ja jää paitsi juhlimisesta.
Pukeutuminen
- Emäntä ei koskaan saa olla komeampi kuin mitä vieraat ovat. Emäntä ei saa olla ylipuettu, sillä se näyttää hassulta. Täytyy siis odottaa, että vieraat pukeutuvat kauniisti, ja emäntä on vähän taustalla, kertoo Jutta Zilliacus. - Päivällä käytetään arkipukuja. Miehillä tietysti vähän kauniimpi puku, ei ihan farkkuja. Mutta päivällä käytetään siis parempaa arkista pukua, ei mitään tosi arkista vaan nätimpää. Kävelypuku tai leninki, kauniit korut ja sellaista... Mutta ei kovin eleganttia päivällä.
Puheet
Puheiden pitäminen riippuu juhlista. - Jos on esimerkiksi naisen syntymäpäivät, kavaljeeri puhuu juhlaihmiselle. Hän onnittelee kaikkien, koko pöydän puolesta. Hän puhuu tietysti myös ruuasta, mikä hyvin usein unohtuu miehiltä. Puhutaan kauniista asioista, astioista ja sankarista, mutta ruoka unohtuu, vaikka siitä täytyy aina kiittää, kertoo Jutta Zilliacus. Mutta kenen on hyvä puhua esimerkiksi kun kyse on miehen 50-vuotisjuhlista? - Useinhan miehet puhuvat toisilleen, mutta se on mielestäni väärin. Daamin täytyy puhua miehelle. Se on eleganttia. Olen monasti puhunut miehille; olen ottanut oikeuden puhua.
Alkoholinkäyttö suomalaisissa juhlissa
- Alkoholi on mielestäni hyvä asia. Mutta meillä on kännikulttuuri, ja se ei sovi suuriin juhliin. Kaikki käyttäytyvät tällaisessa pöydässä hyvin, mutta sitten, kun avataan baari, alkaa juopotteleminen, sanoo Jutta Zilliacus. - Kaikenlaisia juhlia on nähty, mutta mielestäni nykyään panostetaan enemmän laadukkaampiin ja kalliimpiin alkoholeihin, jolloin määrä vähenee, kertoo Tea Lindberg. Parhaita juhlajuomia ovat molempien mielestä laadukkaat samppanjat ja viinit. - Ja samppanjaa voi juoda menun läpi, huomauttaa Zilliacus.
Mitä lahjaksi?
Mitä sitä oikein voisi antaa aikuiselle, jolla materiaa on? - Se on kyllä vaikea juttu, mutta antaisin sellaiselle ihmiselle joko suuren kimpun ruusuja, kirjan tai makeisia. Se on aina hauskaa, jos lapsenlapset antavat isoäidille jotain itse tekemäänsä. Tai pieni matka jonnekin, kertoo Jutta Zilliacus. Tea Lindberg antaisi lahjaksi lahjakortin tai elämyksen.
Onko juhlakulttuuri muuttunut? - 10 vuoden kokemuksella voin sanoa, että on menty rohkeampaan suuntaan. Tehdään rohkeampia päätöksiä. Kuten Jutta sanoi, on rohkeata laittaa kukkia vaakatasossa pöytään. Sitä ei aiemmin tehty. Ollaan myös menossa pelkistetympään suuntaan, vaikka toki pitää huomioida vuodenajat ja juhlan luonteet. Vaihtoehtoja on paljon, ja kaikki on mahdollista, kertoo Tea Lindberg.