Professori Göte Nyman Helsingin yliopistosta on tutkinut suomalaisen miehen onnea yhdessä Martti Puohiniemen kanssa. Rakkauden ohjaama voima on se, joka miehen onnen rakentaa.
Rakkauden tekoja
Nymanin mukaan mies tekee erilaisia rakkauden tekoja, aina on joku, jolle niitä tehdään. Niitä voidaan tehdä hirviporukalle, jälkipolville tai sitten jollekin kuvitellulle impyelle esimerkiksi, tunne on se käyttövoima. Rakkauden teoista puhutaan, mutta miehet eivät käytä sanaa rakkaus. Ehkä naiset ovat adoptoineet sanaston ja miehet tuntevat itsensä hölmöläisiksi käyttämällä näin juhlallista sanaa.
Jo vuosituhansia sitten miehet kävivät metsällä, rakensivat. PRIIMAn jutussa miehen onnesta oli näitä perinteisiä tekemisiä, miehet rakentamassa, suorittamassa kurinalaista homma yhdessä. Ei näissä hommissa mitään kauhean uutta ole, sanoo Nyman. Metsästys näkyy miehen toiminnassa edelleen. Mies on onnellinen, kun on metsästänyt rautakaupasta pikkutavaraa, hän on onnellinen kun on metsästänyt kaveriporukalla hyvän illan. Ihan samoja rooleja näissä on nähtävissä, joita miehillä on ollut jo kymmeniä tuhansia vuosia. Nyt ne ovat vain saaneet toisenlaisen asun. Ehkä monet haluaisivat, että olisimme samanlaisia, mutta naisten ja miesten erilaisuudesta se onni syntyy.
Mikä tekee miehen onnelliseksi?
Miehen toiminnassa ydinseikka on tunteiden ohjaama tekeminen, hyvien tekojen tekeminen läheisille, mutta myös itselleen. Rakkauden ohjaama voima on se, joka miehen onnen rakentaa. Suomalaisen miehen tekee onnelliseksi se, että voi olla itsenäinen, tuntea muiden miesten kanssa jotakin erityistä ja yhdessä tekemistä. Rakkaan lähipiirin asioiden hoitaminen, pesän, reviirin hoitaminen ja puolustaminen on kuitenkin tärkein.
Hyväksymällä ja ymmärtämällä nainen voi nähdä onnellisen miehen. Mies tarvitsee rakkauden teoilleen jonkun, joka ymmärtää, tunnistaa ne ja osaa arvottaa.
Isät jo hyvin varhaisessa vaiheessa opettavat pojilleen onnelliseksi kasvamisen tien, mutta he voivat myös tuhota sen tien kouluttamalla pojista itsensä kopiota. Onnellisuus on itsenäinen tie, joka isän pitäisi osoittaa pojalleen, sanoo Nyman.
Onnesta puhuminen ei ole suomalaiselle miehelle helppoa, sanaa onni ei mies käytä. Miehet vain kertovat, miten asiat ovat ja miten ne tehdään. Rakkaudesta, läheisyydestä, onnesta puhuttaessa miehet vaan sanovat, että asiat ovat ”ihan okei”.
Martti Puohiniemi, Göte Nyman: Mies: arvot, roolit ja tunteet
Kirja ilmestynyt syyskuussa 2007