Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Miehen vaihdevuodet
 
Kategoriat:

Hikoilua, lihaskipuja, ärtyisyyttä, huonontunut muisti, libidon lasku, yleisesti huonontunut elämänlaatu. Siinä andropaussin, eli miesten vaihdevuosioireita.

Mutta onko miehillä vaihdevuosioireita? Se on kysymys, joka jakaa edelleen lääkärikuntaa. Myös useimpien suomalaismiesten on vaikea myöntää ikääntymisestä johtuvia vaivoja, tai sitten niitä ei edes huomata, koska ne tulevat vähin äänin, pikkuhiljaa, jolloin niihin ikään kuin totutaan.

Testosteronitaso alkaa laskea 40 vuoden iässä

Urologi Timo Vornanen kotkalaisesta Miesklinikka Appelmedistä sanoo, että andropaussi on alihoidettu vaiva. Testosteronin taso alkaa laskea noin 40 ikävuodesta lähtien prosentin verran vuodessa. Miesten testosteronitasot ovat luonnostaan hyvin erilaisia ja vaihtelevat jopa päivittäin hyvin paljon, mutta keskimääräisenä tasona pidetään kuitenkin noin 30 – 36 nanomoolia litrassa. Lääkehoidon rajana pidetään noin 10 nanomoolia litrassa. Taso selvitetään verikokeella.

copyright YLE/videokuvaa

Autoilija Esa Lampinen Anjalankoskelta kärsi merkillisistä lihaskivuista, jopa niin, että niistä oli haittaa työssä. Lampinen meni urologin vastaanotolle luettuaan vaimonsa tuomia esitteitä vaihdevuosista. Vornasen mukaan usein esiintyy ns. toimintakyvyn laskua, muistitoiminnatkin saattavat olla epämääräisesti huonontuneita, vaimo saattaa huomata, että mies ärsyyntyy helpommin kuin tavallisesti. Tähän voi liittyä myös hikoiluoireita, jopa hikoilupuuskia, jotka voivat olla hyvin samanlaisia kuin naisten vaihdevuosioireissa.

Tyypillisin potilas on 50 – 60 vuotias, mutta myös tätä vanhemmat saattavat hakeutua hoitoon. Silloin on Vornasen mukaan mukana myös muita oireita, esimerkiksi virtsankulkuongelmia. KELA:n ns. peruskorvattavaa testosteronihoitoa Suomessa saa vuosittain viitisentuhatta miestä. Testosteronihormonilääkkeiden myynti Suomessa oli vuonna 2005 vähän alle 2 milj. euroa. Lampinen hakeutui hoitoon loppujen lopuksi itse, mutta useimmiten miehensä lääkärille patistaa vaimo. Esa Lampinen sanookin, että suomalaiset miehet eivät myönnä, että mitään vikaa tai vaivaa edes olisi.

copyright YLE/videokuvaa

Lääkärin mukaan tähän ei syynä välttämättä ole perinteinen suomalaismiesten nihkeä suhtautuminen lääkärille lähtöön, vaan monesti oireita ei edes huomata, sillä ne saattavat tulla hyvin hitaasti. Kun oireet tulevat pikku hiljaa, niin niihin tottuvat sekä mies, että vaimo. Lampinen rohkaiseekin kaikkia yli kolmikymppisiä harkitsemaan testiin menoa. Hän toteaa, että omalla kohdallaan hoito olisi pitänyt aloittaa jo kaksikymmentä vuotta sitten.

Hoito on nykyään helppoa

Aiemmin hoitona oli pelkästään tablettina otettava testosteroni, mutta sen ongelmana oli tasaisten pitoisuuksien saaminen vereen. Vornasen mukaan suun kautta annettava hoito saattaa olla myös maksalle haitallista. Nykyisin käytössä ovat laastari sekä geeli, jota levitetään iholle aamuisin. Lääkehoitoa voidaan antaa myös pistoksin. Hoito määrätään yleensä 3 – 6 kk, jonka jälkeen tarkastellaan tuloksia. Testosteronihoidolla saattaa olla eturauhasta suurentava sivuvaikutus. Lisäksi hoitoon saattaa liittyä painonnousua.

copyright YLE/videokuvaa

Hoitamattomuudella saattaa olla yhteyttä verisuonitauteihin

Urologi Timo Vornasen mukaan hoitamattomalla testosteronivajauksella saattaa olla vaikutusta verisuonien sisäpintoihin. Rohkeimmat lääkärit epäilevät yhteyttä olevan myös myöhäisiän diabetekseen.


Esa Viherä / PRIIMA



PRIIMAn studiokeskustelu miehen vaihdevuosista