Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Studiokeskustelu - Miehen vaihdevuodet
 
Kategoriat:

Miesten vaihdevuosien takana lääketeollisuus?

Miesten vaihdevuodet on edelleen hyvin kiistanalainen sairaus tai ilmiö. PRIIMAn studiovieras Päivi Topo korosti, että kyseessä voi olla myös lääketeollisuuden tarve saada uusille lääkkeille lisää potentiaalisia käyttäjiä.

Loppuvuonna 2006 ilmestyi ensimmäinen miesten vaihdevuosia yhteiskunnallisena ilmiönä käsittelevä tutkimus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Kirsi Vainionpään Lapin yliopistoon tekemässä väitöskirjatutkimuksessa käsiteltiin miesten hormonihoidon eli testosteronin käytön leviämistä Suomessa kahdenkymmenen vuoden aikana vuoteen 2002 saakka. Vainionpään mukaan enää ei haluta hyväksyä normaalia vanhenemista, vaan lääkärit ovat halukkaita hoitamaan lääkkeillä tavalliseen ikääntymiseen liittyviä asioita, kuten väsymystä ja seksuaalista haluttomuutta. Lääketiede on kehittänyt testosteronihoidon, jonka avulla pyritään hoitamaan ikääntymiseen liittyviä vaivoja.

Vainionpään mukaan terveyspolitiikasta vastaavien olisi huomattava, miten uusia sairauksia rakennetaan ja synnytetään. Hänen tutkimustensa mukaan lääketeollisuus markkinoi ja mainostaa miesten vaihdevuosihoitoa niin potilaille, heidän omaisilleen kuin lääketieteen ammattilaisille ja viranomaisille tavoitteenaan saada miesten vaihdevuosista hyväksytty sairaus. Valtakunnallisen terveydenhuollon eettisen neuvottelukunnan ensisijaisesti hoidettavien sairauksien luettelossa ei ole mainintaa miesten hormonihoidosta.

Vuodesta 1982 vuoteen 2002 testosteronista erityiskorvattavuutta saavien miesten lukumäärä kasvoi 1090:sta 1628:een. Samana aikana yhden miehen testosteroniin käyttämä rahamäärä nousi 106 eurosta 201 euroon.

Miesten seksuaalisuutta korostetaan

PRIIMAn studiossa vieraana ollut tutkija, valtiotieteen tohtori Päivi Topo Suomen Akatemiasta on itse tutkinut ennen kaikkea naisten vaihdevuosia. Hän oli yksi Vainionpään väitöskirjan ohjaajista.

Topo korosti, että miesten vaihdevuosista on kehittymässä ilmiö, minkä takaa löytyy lääketeollisuuden tarve saada kalliilla kehitetyille lääkkeille riittävästi markkinoita. Miesten vaihdevuosia ollaan medikalisoimassa eli tekemässä niistä lääketieteellistä ilmiötä vähän samalla tavalla kuin taannoin syntyi käsite naisten vaihdevuodet. Gynekologit kannustivat naisia 1980-luvulla käyttämään miestensä mieliksi hormonihoitoa ja tätä samaa tematiikkaa käytetään nyt paljon avoimemmin miesten kohdalla.

Väestön ikääntymisen myötä myös terveysmenojen valvonnan merkitys korostuu. Topon mielestä tässä väestötilanteessa terveydenhuollon voimavarat tulisi keskittää sellaisiin toimiin, joiden vaikuttavuudesta on olemassa näyttöä. Testosteronihoidosta - erityisesti silloin kun puhutaan pitkäkestoisesta hoidosta - ei ole tehty riittävästi tutkimusta, joten hoidon hyödyistä tai haitoista ei ole kovin paljon tietoa.

Tilannetta voi pitää siis rinnasteisena naisten hormonihoidon leviämisen kanssa. Erona on ehkä eniten markkinoinnin lisääntyminen ja miesten seksuaalisuuden kytkeminen keskeisesti vaihdevuosihoitoon. Miesten seksuaalisuutta korostetaan mm. potenssilääkkeiden mainonnassa ja mielikuvamarkkinoinnin kautta miesten seksuaalisuudesta on tehty hyvin suorituskeskeistä.

- Selvää on, että jos miehillä tapahtuu testosteronin nopeaa laskua, niin he tarvitsevat ehdottomasti apua tilanteeseensa, mutta tällaisia tapauksia ei ole tilastoitu paljon.

Päivi Topo olettaa ja toivoo, että miesten vaihdevuosista kehkeytyy lähiaikoina vilkasta terveyspoliittista keskustelua teemalla, onko kyseessä todellinen sairaus vai synnytetty sairaus.


Kirsi Vainionpään väitöskirja "Male menopause", englanninkielinen tiivistelmä

Testosteronikorvaushoito
Tietoa testosteronista. Myös testosteronitesti


PRIIMAn juttu miehen vaihdevuosista