Kaavilainen Rauno Rissanen on yksi 1.5 miljoonasta suomalaisesta, joka kärsii kohonneesta verenpaineesta. Hän ei tyytynyt pelkkiin lääkkeisiin. Alkoi suomalaisen miehen rasvasota.
Lääkkeet vai elämäntavat?
Molemmat, päätti Rauno. Hänen verenpaineensa oli koholla jo armeija-aikoina, mutta 50 vuotta lähestyttäessä lukemat alkoivat vaatia tiukempia toimenpiteitä. Uudet lääkkeet ja käynti ravintoterapeutin pakeilla pistivät verenpaineet laskuun.
Ravintotottumukset muuttuivat. Ennen pizzerian ovi saattoi käydä kolmekin kertaa viikossa, nyt syöminen muuttui kautta linjan terveellisempään suuntaan. Kovat rasvat jäivät pois, ostoskoriin valittiin sydänystävällisiä tuotteita, löträäminen suolan kanssa loppui, leikkeleet vaihtuivat kevytjuustoon, kesägrilliin laitettiin makkaran sijasta maissia. - Tilalle tuli muuta grillattavaa, Rauno sanoo. - Koko kesän aikana taisin grillata kolme makkaraa. Oikeilla kastikkeilla maissikin on yllättävän hyvää. Vaikka – jos ihan rehellisiä ollaan, täytyy kyllä myöntää, että pippurimeetvurstia on pikkuisen ikävä.
Liikuntaakin Rauno on lisännyt. Omakotitaloasuja saa hien pintaan hyötyliikunnallakin, mutta aika ajoin Rauno kaivaa komerosta myös rullaluistimet. Sinnittely on kannattanut. Ruokailutottumusten muutos ja lisääntynyt liikunta näkyivät heti myös painolukemissa. Muutamassa kuukaudessa Raunon paino on laskenut kuusi kiloa.
Hiljainen tappaja
Kohonnut verenpaine on merkittävä sydän- ja verisuonisairauksien, esimerkiksi sepelvaltimotaudin riskitekijä. Kyse on suomalaisten surullisen kuuluisasta kansantaudista. Koska kohonneeseen verenpaineeseen ei yleensä liity mitään oireita, on kyseessä salakavalasti terveyttä vaarantava tauti. Sitä on kutsuttu hiljaiseksi tappajaksi, koska seurannaisvaikutukset voivat olla hengenvaaralliset; 75 prosentissa sydän- ja aivoinfarkteja korkealla verenpaineella on osuutta asiaan.
- Näitä uusia elämäntapoja pitää jatkaa loppuelämä, Rauno sanoo. – Se tuntuu helpommalta kun muistaa lääkärin sanat. Jos olisin jatkanut vanhoilla raiteilla, siitä loppuelämästä voisi muodostua paljon lyhyempi.
Regina Rask / PRIIMA