Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Työstressi vie yöunet
 
Kategoriat:

Joka kolmas aikuinen suomalainen kärsii unettomuudesta. Eniten yöunia verottaa työstressi. Vähät unet vaarantavat terveyden ja vievät luovuuden mennessään. Myös ihmissuhteet kärsivät unettoman kiukkuisesta käytöksestä.

Unettomuus lisää sydän- ja verenpainetautien riskiä, lisää todennäköisyyttä sairastua diabetekseen, on yhteydessä ylipainoon, johtaa työtapaturmiin ja kasvattaa kuolleisuuden riskiä. Nukkumisongelmat ovat kansanterveydellinen ongelma.

Unettomuuden hoito hakusessa

- Terveydestä puhuttaessa unen pitäisi olla yhtä tärkeänä pidetty asia kuin liikunta ja ruokavalio, esittää professori Mikko Härmä Työterveyslaitokselta. - Jos unettomuus heikentää päivittäistä toimintakykyä ja olo on muihin verrattuna poikkeavan väsynyt, pitää lähteä hakemaan apua.

copyright YLE/videokuvaa

Uneton ei kuitenkaan saa helpolla hoitoa työterveydenhuollosta tai terveyskeskuksista. Uniongelmien tuntijat ovat harvassa, ja terveydenhoitohenkilökunnan koulutus on kesken. Tärkeintä stressiunettomuuden hoidossa on muistaa, ettei unettomuus ole varsinainen ongelma, vaan sen seuraus.

- Työstressin aiheuttaja pitää poistaa ja tarttua aktiivisesti myös muihin unettomuutta aiheuttaviin asioihin, professori Härmä neuvoo.

Unettomuus stressaa, stressi valvottaa

Uniongelmat luovat helposti kierteen. Kun ei saa unta, stressaantuu, ja stressi lisää unettomuutta. Nukkumaanmenosta tulee pelottava tilanne.

copyright YLE/videokuvaa

- Mitä lähemmäs kello tuli iltakymmentä, sen enemmän mietin, että nyt on pakko mennä nukkumaan. Se oli aina ihan hirveä tilanne. Oikeastaan tiesin jo siinä vaiheessa, että en tule saamaan unta, kertoo vuosia unettomuudesta kärsinyt Laura Lintula, Meri-Helsingin musiikkiopiston rehtori. - Ja loppujen lopuksi nukuin vain kahdesta viiteen tuntia yössä.

Laura pitää unettomuutensa suurimpana syynä työstressiä. Uni pakeni heti kun työasiat, menneet tai tulevat, pääsivät ajatuksiin.

Apu uudesta elämänasenteesta

Laura Lintula etsi unta liikunnan avulla, kokeili rentoutumiskasetteja ja nukahtamislääkitystä. Hyvä uni löytyi uuden elämänasenteen avulla. Hengitysharjoituksiin perustuva Art of Living -kurssi auttoi tuomaan mielen tähän hetkeen, ei murehtimaan menneitä ja huolestumaan tulevista.

- En oikein tiedä, mitä harjoitusten aloittamisen jälkeen tapahtui. Oivalsin, ettei asioiden vatvominen illalla ja yöllä auta. On parempi nukkua ja tehdä työt levänneenä.

Entinen uneton nukkuu nykyään mielellään kahdeksan tunnin yöunet.

Tiina Klemettilä / PRIIMA

PRIIMAn studiokeskustelu unettomuudesta