Studiovieraamme Markku Hattula, koulutussuunnittelija ja kirjailija, on ohjannut pitkään harrastajakirjoittajia, nimenomaan elämäkertakirjoittajia.
Pöytälaatikkokirjoittaminen onkin suosittua. Jokaisen ihmisen elämässä on vaiheita ja tapahtumia, jotka ovat mielenkiintoisia ja joista kannattaa kirjoittaa. Myös arki on mielenkiintoista, mutta ei sitä tylsää arkea kannata päivä päivältä kirjoittaa vaan etsiä sieltä mielenkiintoisia tapahtumia, sanoo Hattula. Hänen mukaansa kirjoittamisharrastukseen tulee koko ajan uusia sukupolvia mukaan. Kaikkein innokkaimpia ovat lähellä eläkeikää olevat. Kirjoittamisen halu tulee siitä, että halutaan selvittää elettyä elämää. Yleensä aletaan kirjoittaa itselle, mutta helposti se laajenee, ainakin lähipiiri on kiinnostunut.
Kirjoittajakurssit
Kirjoittajakursseille tulevien ihmisten kirjo on suuri. On sellaisia, jotka ovat jo kirjoittaneet jonkin verran, jotkut hyvinkin paljon, mutta on myös sellaisia, jotka eivät ole kouluaikojen jälkeen kirjoittaneet ollenkaan. Kurssi lähtee liikkeelle perusasioilla, eri lajeista ja muodoista. Pian aletaan tehdä jo pieniä harjoituksia, jotta päästään tunnelmaan, että kaikille tulee tunne, että kyllä minä osaan kirjoittaa. Markku Hattula mielellään kehottaa aloittamaan kirjoittamisen itselleen tärkeästä asiasta, ei sieltä alusta. Tai sitten siitä, mikä juuri sillä hetkellä on mielen päällä. Koska kirjoittajilla saattaa olla kirjoittamisesta muistoja kouluajoilta nimenomaan virheistä, he tarvitsevat ennen kaikkea rohkaisua, kannustusta.
Omakustanne
Omakustannekirjan julkaiseminen on tänään helppoa ja edullista, tämä onkin lisääntynyt paljon. Pehmeäkantisen 100 – 200 sivun kirjan painattaminen maksaa muutaman euron kappale. Markku Hattula kannustaa myymään kirjaa, ei antamaan sukulaisille ilmaiseksi. Kun on sen vaivan nähnyt ja kirjan tehnyt, niin kannattaa pyytää rohkeasti ihan hintakin.