Onko työelämään tie tukossa, jos on viettänyt vuosia kotiäitinä? Rohkaisevan esimerkin tarjoaa lahtelainen Riitta Nikunen, joka oli 16 vuotta kotona - ja suoritti onnistuneen paluun työelämään.
Uppsalan yliopistosta kotilieden ääreen
Vuonna 1981 Riitta Nikunen valmistui Uppsalan yliopistosta akateemiseksi sihteeriksi. Sen jälkeen elämä ja miehen työ kuljettivatkin naista siihen malliin, että kotona lasten kanssa vierähti 16 vuotta. Aikaan sisältyi miehen ulkomaankomennus Yhdysvaltoihin ja sen jälkeen vielä vuosi Ruotsissa. Ennen nykyistä kotipaikkaa Lahtea perhe ehti asua Porissakin.
- Montaa muuta asiaa elämässäni saatan katua, mutta en koskaan sitä aikaa, jonka olin kotona lasten kanssa, Riitta Nikunen sanoo. - Jollakin tavalla näen asian niin, ettei se ollut tärkeää aikaa vain lapsille vaan myös minulle itselleni. Näen kotonaolon juttuna, jonka halusin ja onneksi sainkin tehdä.
Kun nuorinkin perheen kolmesta pojasta meni kouluun, Riitta alkoi miettiä kuvioitaan uudelleen. Hän pyrki opiskelemaan terveydenhoitajaksi. - Hakuprosessiin sisältyi soveltuvuuskokeita ja haastattelu. Haastattelija kysyi minulta, miten luulen pärjääväni nuorempien opiskelijoiden kanssa. Siinä alkoi itsekin miettiä, että pitäisikö tämän olla joku ongelma, Riitta nauraa.
Ongelmista ei ollut tietoakaan. Riitta valmistui terveydenhoitajaksi 43-vuotiaana. Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, hän johtaa Lahden Diakonialaitoksen kotihoitopalvelua. Alaisia on parikymmentä.
Mustia aukkoja ja punaisia vaatteita
Riitan esimerkki on rohkaiseva, mutta työelämään palaamisessa vaaditaan sinnikkyyttä. Vaikeuksia voi tulla, vaikka taukoa työelämästä olisi vain muutama vuosi, ei 16 vuotta, niin kuin Riitan tapauksessa.
- Meidän pitäisi enemmän miettiä sitä, mitä työnhakija saa aikaiseksi työpaikassa tällä hetkellä eikä olla niin kiinnostuneita hänen menneisyydestään, vaikka siellä olisikin musta aukko, sanoo rekrytointikonsultti Markku Hugg Manpowerilta. - Mutta jos rehellisesti sanon, niin aukko CV:ssä varmaan on monille työnantajille semmoinen punainen vaate, kohta jota katsottaisiin hyvin tarkkaan. Työnhakua helpottaa, jos miettii etukäteen hyviä vastauksia tulossa oleviin kysymyksiin. Jos ihmisellä on kunnon motivaatio, niin kyllä se mielestäni paistaa läpi haastattelutilanteessa.
Työelämään tauon jälkeen palaavat naiset ovat tuttu ilmiö myös Porvoon sairaalan hallintojohtajalle Pehr Sveholmille. - Heitä tulee vastaan joka kerta kun sairaalaamme rekrytoidaan uutta henkilökuntaa. Suhtaudun tällaiseen työnhakijaan tasavertaisesti muiden hakijoiden kanssa. He ovat omassa arvomaailmassaan asettaneet tiettyjä asioita etusijalle, eikä sellaisessa ole mitään pahaa. Oma vaimoni oli 19 vuotta kotona hoitamassa lapsia. Hänkin palasi työelämään, se edellytti paljon opiskelua, mutta onnistui kyllä.
Täysillä työelämässä yli eläkeiänkin?
- Elämä on mahdollisuuksia täynnä, sanoo Riitta Nikunen työpöytänsä ääressä Lahdessa. - Olen aina sanonut, että kyllä töitä tekevälle riittää. Aina voi opiskella. Kotonaolovuosien suurin miinus ovat tietysti eläkkeet, joita ei niiltä vuosilta kerry. Se on epäkohta, joka pitäisi saada kuntoon.
Riitta käy välillä vastaamassa turvapuhelimen soittoon ja palaa työpöytänsä ääreen. - Nyt on eri tavalla innostunut työstään, kun siihen on vasta palannut. Nyt siihen voi keskittyä täysillä, kun lapset ovat isoja. Ja nyt luultavasti jaksaa tehdä sitä vähän pitempäänkin, kenties yli eläkeiänkin.
Regina Rask / PRIIMA