Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Vedenalainen valokuvaaja Kimmo Hagman
 
Kategoriat:

Alun perin hankolainen Kimmo Hagman lähti sukelluskurssille yli 20 vuotta sitten. Kimmo huomasi heti, että tämä oli "hänen juttunsa" ja päätti jatkaa suoraan sukelluskouluttajaksi.

Kun todistus oli saatu, Kimmo päätyi Välimeren kautta töihin Intian valtamerelle. Malediivien saarivaltioon sijoittuneen pestin myötä Kimmo halusi tuoda merenalaiset ihmeet myös muiden nähtäville. Niinpä hän alkoi heti Malediiveille tultuaan kuvata tosissaan veden alla. Kimmon kuvia ilmestyi keskieurooppalaisissa sukelluslehdissä, ja hän voitti valokuvauskilpailuja. Huvittavinta oli, kun Kimmo sai saksalaisessa kisassa palkinnoksi matkan kotisaarilleen Malediiveille. Sukellusoppaan ja -kouluttajan pesti, johon kuului muun muassa haiden syöttämistä, kesti saarivaltiossa kymmenen vuotta.

Ei sukellusta ilman kameraa

copyright YLE/videokuvaa

Malediiveilta Kimmo Hagman siirtyi sukellusturismin palvelukseen Punaisellemerelle. Tukikohdaksi tuli suomalaismatkailijoillekin tuttu Egyptin Hurghada. Hurghadassa Kimmo toimii sukelluskeskuksen johtajana. Vaikka mies on kuvannut tosissaan meressä jo 19 vuotta, hän sanoo silti, että vedenalainen valokuvaus on hänelle kaikki kaikessa. - Jos en valokuvaisi, tuskin enää sukeltaisin, Kimmo tiivistää.

Punainenmeri on Kimmon mielestä paras mahdollinen paikka hänen harrastukselleen. 47-vuotias maailmankiertäjä sanookin edelleen kuvaavansa veden alla aina kun toimistoltaan merelle ehtii. - Ilman kameraa en sukella, hän kommentoi. Kuvauksissaan Kimmo käyttää kahta digitaalista järjestelmäkameraa, jotka hän vie mereen vedenpitävissä koteloissa. Hän käyttää useimmiten makro- ja laajakulmaobjektiiveja. Värit kuviin hän saa kahden vesitiiviin salaman avulla.

Kimmon vedenalaisia kuvia netissä

copyright YLE/videokuvaa

Jo muutaman vuoden ajan mies on laittanut parhaat vedenalaiset kuvansa myös internetiin. Verkkosivuilla on monta kaunista ja värikästä otosta haista, delfiineistä ja koralleista. Ne nähtyään ymmärtää, miksi Kimmo sanoo vedenalaisista kuvauskohteistaan: - Välillä on niin kaunista, että melkein tulee tippa silmään.

Maailman kiertämisestä 20 vuoden ajan joutuu myös maksamaan hintaa. Kimmo sanoo olevansa tosi onnellinen siitä, että hänellä on Egyptissä lopultakin oma koti. Asuminen teltoissa ja bambumajoissa on ohi, siitä pitää huolen Hurghadasta hankittu omistusasunto. Varjopuolia maailmalla asumisessa Kimmo Hagman ei silti kovin paljon näe, vaan ottaa asian huumorin varjolla: - Omistan elämäni meren ja auringon palvomiselle. Jonkunhan tämäkin on tehtävä.

Erkki Siirilä / PRIIMA

Kimmon Hagmanin nettisivut