Miehet ovat yhtä turhamaisia kuin naiset. Puvulla viestitään asemaa ja rahaa, pillifarkuilla rock-asennetta, ja hiuksilla vaikkapa tarkoituksellisen huoletonta tyyliä. Mies haluaa näyttää hyvältä.
Valokuvaaja Kari Soinio on tutkinut miehen ulkonäköä yli kaksikymmentä vuotta.
Omat näyttelytyöt ovat kuvanneet miestä naisellisten piirteiden ja erilaisten sankarimallien kautta, ja työ lehtikuvaajana on vienyt tapaamaan miehiä joka yhteiskuntaluokasta. Kokemus on osoittanut huolettomankin olemuksen olevan viesti.
Puku puhuu
Miehisiä pukeutumistyyppejä löytyy monta. Yleisin on puku. Puku ja kravatti ovat siistin pukeutumisen univormu, jolla voi kertoa monta muutakin asiaa. "Nalle Wahlroos esimerkiksi koreilee ankarasti vaatteillaan. Puvuista näkee kalliin hinnan ja silkkiliina törröttää rintataskusta kuin setelitukko", Kari Soinio kuvailee.
Kokenut kuvaaja luokittelee myös tamperelaisen rokkarin: Mustat pillifarkut ja pikkutakki. Raksaäijät vetävät ylleen samanlaiset haalarit, mutta asustavat ne erilaisilla päähineillä ja paidoilla. Kaikista rennoin vetää henkselit reteesti lanteille.
"Vanhemmat herrat vetävät heti sisään astuessaan kamman esille, he haluavat olla siistejä ja tilanteeseen sopivasti pukeutuneita. Arkisessa pukeutumisessa on takana yllättävän paljon harkintaa, ja useimmat ovat vaatteistaan varsin tarkkoja."
Vapautuneisuutta kohti
Viime aikainen miehekkyyden ja naisellisuuden sekoittuminen on Kari Soinion mukaan hyvä asia. Metroseksuaalisuus ja androgyynisyys antavat vapauden olla oma itsensä. "Moni mies meikkaa, ja hiusten tai parran puunaaminen on mielestäni ihan vastaavaa toimintaa. "
Kari Soinio haluaa valokuvillaan rikkoa vallitsevaa tapaa kuvata miestä. Alastomat omakuvat näyttävät miehen naisellisia piirteitä tai kuvaavat miehen ja luonnon suhdetta. "Toivottavasti kuvien katsojat näkevät ristiriitoja ja haastetta tavallisuudesta poikkeavissa mieskuvissa. Huvittuakin sopii."
Kari Soinion töitä on keväällä 2008 nähtävissä Keravan taidemuseossa.
Priima/Tiina Klemettilä