Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Sukkahousuja Suomesta
 
Kategoriat:

Torniossa valmistetaan kaikki suomalaiset sukkahousut. Tornion sukkahousutehdas on Pohjoismaiden ainoa ja muutenkin melkoinen harvinaisuus - melkein kaikki muu vaatetusteollisuus kun on jo siirtynyt halpamaihin. Paikka oli siis käymisen arvoinen!

Tornion sukkahousutehdas aloitti Keri oy:nä jo vuonna 1956. Silloin tehdas vielä valmisti nailonsukkia. Monien vaiheiden jälkeen tehdas siirtyi Nanso Groupin omistukseen vuonna 2005. Tehtaan 135 työntekijää valmistavat vuodessa 9 miljoonaa paria sukkahousuja. Päivässä syntyy peräti 40.000 paria näitä naisten läheisimpiä seuralaisia.

"Päämarkkina-alueemme on kotimaa, tehdaspäällikkö Ulla Mäkitalo kertoo. "Vientimaita ovat Pohjoismaat, Baltian maat ja Venäjä, joka on tänä päivänä semmoinen kasvava alue. "

Tehdassalissa on lähes korvia huumaava meteli. Värjäämössä leijuu mielenkiintoinen tuoksurykelmä etikkahappoa, lipeää, pesu-ja kiinnitysaineita. Kiertokäynnillä käy ilmi, että aluksi kaikki sukkahousut ovat valkoisia. Työvaiheita on neljä: neulonta, saumaus, värjäys ja pakkaus. Sukkahousut tehdään alusta loppuun saakka itse.

"Näiden tuotteiden valmistus vaatii erityistä ammattitaitoa, ja se on yksi syy, joka pitää tehtaan Suomessa ja Torniossa", Mäkitalo sanoo ja jatkaa: "Meillä on täällä myös hyvä kiinteistö. Valmistus kotimaassa myös takaa varman ja nopean toimituksen asiakkaille."


copyright YLE/videokuvaa

Työpaikat halpamaihin

Suomalainen tekstiiliteollisuus on viime vuosina kokenut kovia. Tuhansia ja taas tuhansia alan työpaikkoja on siirretty halvemman tuotannon maihin, Kaukoitään ja Baltiaan. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA yritti muutama vuosi sitten kartoittaa ilmiön laajuutta koskien kaikkea tuotantoa.

"2000-luvulla ulkomaille on kadonnut 1500-3000 työpaikkaa per vuosi", tutkimuspäällikkö Jyrki Ali-Yrkkö arvioi. "Elektroniikkateollisuutta, konepajateollisuutta, metalliteollisuutta, tekstiiliteollisuuta, mutta myös erilaisia palveluluontoisia tehtäviä, kuten esimerkiksi tietotekniikkapalveluja. Tekstiiliteollisuus on kuitenkin se ensimmäinen, johon nämä toimintojen siirrot kohdistuivat. Jos halutaan ymmärtää, mitä Suomessa on lähivuosina yleisemminkin tapahtumassa kannattaa katsoa, mitä tekstiiliteollisuudessa on tapahtunut."

Tornio uskoo tulevaisuuteen

Vaikka tutkijankammioista tulevat ennusmerkit ovat heikonlaiset, ja pohjoisen työpaikat muutenkin vähenevät vähenemistään, Tornion sukkahousutehtaan väki on toiveikas.

Tehtaan pääluottamusmies Jutta Isometsä sanoo, että tehtaalla on vanha hyväksi havaittu keino kilpailla halpamaiden kanssa. "Panostamme laatuun. Mahtavatko pystyä siihen siellä halpamaissa. Pitää toivoa parasta, että tämä tehdas säilyisi täällä Suomessa ja varsinkin Torniossa. Niin tärkeä työllistäjä tämä varsinkin meille naisille on." Samaa painottaa myös 35 vuotta tehtaalla työskennellyt laitosmies Kalevi Lukkarila: "Kilpailua on aina ollut, mutta me olemme pyrkineet siihen, että kilpailussa voittaisi se laatu. Lisäksi meillä on omat mallistot, jotka pärjäävät kilpailussa hyvin."

"Tällä hetkellä ollaan ihan positiivisella mielellä", tehdaspäällikkö Ulla Mäkitalokin sanoo. "Myös uusi omistajatausta antaa lisäpotkua tälle toiveikkuudelle."


Priima/Regina Rask