Kun bonsaille antaa pikkusormen, voi mennä koko käsi... Näin kävi Teemu Ojalle, joka koulutehtävän yhteydessä tuli tutustuneeksi bonsai-kulttuuriin.
Nyt Teemu on alan ”tosiharrastaja" ja mm. Bonsai-seura Kitabi Finland ry:n puheenjohtaja.
PIKKU PUITA RUUKUISSA
Teemu Oja kasvattaa puitaan etupäässä ulkona, kuten Japanissa on tapana. Itse hän asuu kerrostalossa Helsingissä, mutta vanhempien omakotitalon pihapiiri ja kellari tarjoavat oivan asumuksen puiden kehittyä. Tarkoitus nimittäin on, että puut kokevat normaalin vuodenkierron. Suomen olot toki vaativat kasvien perusteellista talvisuojausta, silloin esimerkiksi kellaritila on hyvä ratkaisu.
ERILAISIA BONSAITA
Japanin sana bonsai tarkoittaa ruukkuistutusta. Useimmiten ruukussa kasvatetaan yhtä puuta, mutta ruukutettuna voi olla myös pieni metsikkö. Japanissa vanhimmat bonsait voivat olla satojen vuosien ikäisiä, suvussa kulkevia aarteita. Suomessa ihmisille useimmiten tulevat tutuksi puutarhamyymälöissä tarjolla olevat ruukku/huonebonsait, joita ostetaan sisustuselementeiksi sen kummemmin miettimättä, minkälaista hoitoa tällainen kasvi jatkossa tulisi tarvitsemaan. ”Käytännössä sellaiset puulajit, mitä voi kasvattaa ns. huonebonsaina hyötyvät siitä, että nekin viedään kesäksi ulos”, Teemu Oja muistuttaa.
Helposti huonebonsaiksi soveltuvia ovat esimerkiksi limoviikuna ja erilaiset fiikuslajit. ”Jos haluaa aloittaa bonsai-harrastuksen, kannattaa aloittaa monella tapaa. On pistokastaimia, siementaimia ja puutarhataimista muokattuja bonsaita. Kun on useampia eri vaiheessa olevia yksilöitä, ei kärsivällisyys puitten kehityksessä joudu ihan niin kovalle koetukselle...” Teemu huomauttaa.
KÄYTÄNNÖN TEKOJA JA FILOSOFIAA
Teemu Ojan bonsai-harrastus on sellaisella tasolla, että puiden työstämiseen tarvittavat työkalut ja oikeat bonsai-ruukut ovat alkuperäisen kulttuurin mukaisia, usein Japanista maahan tuotettuja. Monelle käykin niin, että bonsai-kulttuuriin perehtyminen sytyttää halun tehdä asioita vanhojen perinteiden mukaan. Silloin eivät enää keittiösakset ja mitkä tahansa kuokat harrastajalle kelpaa. Ja paitsi itse puiden kasvatuksesta ja niiden kehityksen seuraamisesta, kyse on tietynlaisesta hitauden ja kauneuden filosofiasta.
”Minulle bonsai on vähän sellaista maailman järjestämistä. Aina eivät asiat mene ihan putkeen, eivät bonsaitkaan, mutta yritys luoda ideaalinen puu, luonto esikuvana, sitä haen. Eli sellaista maailmanjärjestämistä, jossa jonkin verran pystyy vaikuttamaan asioihin, mutta kaikki ei kuitenkaan ole omissa käsissä”, Teemu Oja mietiskelee.
Priima/Marjo Lundvall
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bonsai-seura Kitabi Finland ry