Yhtenä päivänä kahvi on terveellistä, toisena taas haitallista. Muutama lasillinen punaviiniä pitää sydämen kunnossa, mutta yhtäkkiä se on totta vain jos se tulee Toscanasta. Hukummeko toinen toisensa kumoavaan tietoon ravinnosta?
Studiovieraamme ruokatoimittaja Soili Soisalo Kotilääkäri-lehdestä ja sosiologi, tutkija Pasi Pyöriä Tampereen yliopistosta keskustelevat ruoan terveysväittämistä.
Pasi Pyöriän mukaan suomalaisissa ruokailutottumuksissa on pielessä tavallisen kotiruoan arvostuksen puute. Soili Soisalo yhtyy Pasin väittämään, ja sanoo, että suurimmalla osalla suomalaisista on ruoka-asiat hyvin. Mutta valitettavan paljon on ihmisiä, joille syömisestä on tullut pelkkää tankkaamista, ei mietitä mitä suuhun pannaan.
Ruis
Ruista tutkitaan Suomessa koko ajan ja tutkimustietoa tulee. Juuri tammikuun 2007 lääkäripäivillä tutkija Kaisa Poutanen Kuopion yliopistosta kertoi rukiin hyvistä vaikutuksista insuliinin metaboliaan, eli rukiilla voisi olla diabetesta ehkäiseviä vaikutuksia. Jo vanhastaan tiedetyt hyvät vaikutukset rukiilla on paksusuolen syövän ehkäisyssä ja rukiin toimiminen kasviestrogeenina. Edelleenkin on voimassa suositus syödä 5-9 palaa leipää päivässä. Pasi Pyöriä huomauttaa, että Suomessa on myös hieno kokojyvärukiinen näkkileipä olemassa. Sen syöminen varmistaa myös sen, että saa riittävästi kuitua.
Kasvikset, hedelmät, marjat
Mainoksista muistetaan, että pitää syödä puoli kiloa kasviksia ja hedelmiä päivässä. Entäpä jos syö sen puoli kiloa vaikkapa pelkästään appelsiineja, saako silloin kaiken tarvitsemansa? Soili Soisalo huomauttaa, että hän kyllä ottaisi mukaan kotimaista, Suomessa on hienot marjat. Niitä saa sesonkiaikana ja pakasteena muulloinkin. Nyt on taas löydetty uudestaan marjajauheet, jotka ovat erityisen superterveellistä tavaraa. Niitä voi ripotella puuroon, jogurttiin, viiliin. Kannattaa käyttää myös kasviksia paljon, ei pelkästään hedelmiä.
Pasi Pyöriä sanoo, että tässäkin tulee ottaa huomioon monipuolisuus. Eihän me tiedetä, mitä kaikkia terveyttä edistäviä ainesosia marjoissa on. On paljon asioita, jotka me tiedetään, mutta on myös paljon asioita joita emme tiedä. Kun syömme mahdollisimman monipuolisesti, niin varmistamme kaikkien meille tuntemattomienkin mahdollisesti terveyttä edistävien aineiden saanti.
Tietoa ruoasta ja sen terveellisyydestä löytyy netistä
Kun uutta tietoa ruoasta tulee koko ajan lisää, niin mistä kuluttaja voi saada luotettavaa tietoa ruoan terveellisyydestä? Soisalo kertoo, että netistä löytyy paljon tietoa, mm. Kansanterveyslaitoksen ja Finelin sivuilta. Netistä löytyy myös Finfoodin sivut, UKK-instituutti, Marttaliiton sivut. Maa- ja kotitalousnaisilta löytyy myös neuvontapisteitä, joihin voi soittaa ja kysellä tietoja. Siellä noudatetaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia.
Ruoan nautinnollisuus ja hyvät hetket yhdessä eivät nekään unohdu, kun edes kerran päivässä laitetaan ruokaa kotona ja syödään yhdessä, sanoo Pasi Pyöriä. Kuluttaja on kuitenkin usein vaikeiden valintojen edessä ruokaostoksia tehdessään. Kaikkien valintojen runsaudessa niiden järkevien, terveellisten valintojen tekeminen on yhä vaikeampaa, sanoo Pyöriä.
Hyvä ja terveellinen ruoka
Hyvän ja terveellisen ruoan kulmakivet ovat Soili Soisalon mukaan ruis ja kaura, jotka ovat erityisen terveellisiä, kasvikset, marjat, hedelmät, kala, kotimainen hyvä öljy, rypsi. Suomessa on myös hyvin laadukkaita maito- ja lihatuotteita. Lihan syömisessä täytyy vain pysyä kohtuudessa, sitä ei paljon tarvitse päivässä. Ja valita sitten niitä vähärasvaisia tuotteita.
Myös Pyöriän mukaan tulee syödä kaikissa sateenkaaren väreissä runsaasti kasviksia, vähärasvaista lihaa, siipikarjaa, vähärasvaisia maitotaloustuotteita, kokojyväviljaa.
Soisalo muistuttaa, että tärkeätä olisi, että ihmiset itse laittaisivat ruokaa. Silloin ruokaa arvostetaan, siitä osataan nauttia. Ruoka tuottaa meille hyvää mieltä joka päivä, ja niin on tarkoitus.