Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Niksinööri ratkoo arjen ongelmia
 
Kategoriat:

Niksinööri Esko Kuokkanen on kehitellyt ja kirjoittanut ohjeita tee se itse -ihmisille jo yli kolmekymmentä vuotta. Neuvojen avulla saa aikaiseksi tarpeellista ja tunteen siitä, että osaa itse.

Esko Kuokkasen vanha puutalo ja verstas ovat kuin lastenkirjasta. Tiedättehän sen Viiru ja Pesonen -kirjojen Pesosen, jonka puuvajassa on kaikki mahdolliset työkalut ja kaikki mahdolliset materiaalit. Jotain satumaista on myös talon tavaroissa, sillä lähes jokaiseen niistä liittyy tarina. - Tämä vesipostin fiininpi versio on syntynyt matkamuistokaakeleista ja remontin ylijäämistä, lisänä peili antamassa leidimäistä tunnelmaa, Esko virnistää.

copyright YLE/videokuvaa

Eskosta olisi varmasti tullut niksinööri ilman vaimon ja kahden tyttären vaikutustakin, mutta
ohjeet siihen, kuinka tehdään vannealushame vesiletkusta tai kasvilamppuja olisivat saattaneet jäädä syntymättä. Tai pikkujakkara, jolla yltää keittiökaapin ylimmille hyllyille. Erilaisuudestaan huolimatta nämä niksit kuvaavat hyvin Eskon töitä, ne kun ovat kaikki käyttöesineitä. Materiaalien pitää olla helposti saatavalla, tekemisen onnistua ilman erikoisia työvälineitä. Ohjeen pitää olla niin hyvä, että kokematonkin onnistuu. Silloin tie naisen sydämeen ruuvimeisselin kautta on auki.

Itse osaaminen tärkeää

- On se vähän säälittävää, kun ei ruuvin kiertäminen jääkaapin kahvan lonksuessa onnistu, Esko toteaa. - Jokaisella saisi olla yksi keittiön laatikko, jossa on muutama ruuvimeisseli, vasara ja pikkasen muita tarvikkeita. Eikä Esko patista töihin vain vikojen korjaamisen vuoksi, vaan onnistumisen tunteen syntyminen on yhtä tärkeää. - Tulee sellainen olo, että minä osaan!

Eskon erikoisalaa on myös tarvikkeiden kekseliäs käyttö. Hyvä puutavara kiertää työstä toiseen, ja joskus tavara saa uuden elämän ihan uudella käyttöalueella. - Vaikka hiirimatto on semmoinen tavara, jota voi käyttää toisinkin. Se vaimentaa lankapuhelimen pirinää, siitä saa liukuesteitä huonekalujen jalkoihin ja se estää pikkutavaroiden räminän auton säilytyslokerikoissa. Ja jos hiiremme Villamo ja Vikkelä eläisivät vielä, laittaisin niille kyllä oikean hiirimaton!

copyright YLE/videokuvaa

Kestävää ja kunnollista

Niksinööri Kuokkanen arvostaa puusepäntaitoa ja korjaa mielellään vanhoja, kunnon materiaaleista tehtyjä esineitä. - Näissä on puutavara valittu niin, että se sopii juuri tähän käyttöön, Esko ihastelee naapurin rouvalta saatua tuolia korjatessaan. - Jätän tänne myös rikki menneen istuimen piiloon, tietää sitten seuraava korjaaja kymmenien vuosien päästä, millainen tuoli on alun perin ollut.

Omissa ohjeissaan Esko pyrkii kestävään ja käytännölliseen lopputulokseen, ja kaunistakin pitää tulla. - Se että tekee itse, ei tarkoita huonoa, vaan usein parempaa ja sopivampaa kuin kaupasta hankittu. Tuolin pitää kestää istua ja vaikka seistä päällä.
Ja ulkonäöstä tehdään sellainen, että se sopii omaan makuun ja kotiin.

Niksinöörin suurin ongelma omia töitä rakennellessa on into keksiä aina uutta. Mitään ei malttaisi tehdä edes kahta kappaletta. - Kaiuttimistakin tein peilikuvat, ettei tarvinnut ihan samanlaisia tehdä. Ja kaikista parhaita esineitä ovat ne, joissa on jokin idea, välähdys, Esko toteaa.

copyright YLE/videokuvaa

Iso osa Eskon välähdyksistä on koottu kirjaan: ”Aaltopahvista ötökkäoveen : joka kodin selviytymisopas”. Teoksessa on liki tuhat neuvoa ja ohjetta.

Tiina Klemettilä / PRIIMA