Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Ikäjohtaminen
 
Kategoriat:

Suomelle myönnettiin hiljattain Carl Bertelsmann –palkinto hyvästä ikäjohtamisesta. Ykkössija tuli 21 maan joukosta. Palkintorahat, 150 000 euroa, on säätiöity ja näistä rahoista jaetaan vuosittain kannustuspotteja ikäjohtamistaan kehittäneille työyhteisöille.

Vaikka Suomi onkin ikäjohtamisen mallimaa, on työsarkaa paljon jäljellä, muistuttaa ikäjohtamisesta kymmenen vuotta saarnannut professori Juhani Ilmarinen Työterveyslaitokselta. Ikäjohtaminen lisääntyy Suomessa koko ajan, mutta ei sillä vauhdilla, kun pitäisi. Yksilölliset ratkaisut ovat senioreiden jaksamisessa avainasemassa. Hyvä johtaja havaitsee senioreiden erot ja löytää kullekin oman paikan työyhteisössä.

copyright YLE/videokuvaa

Työpaikoilla ihmetellään eläkeuudistuksen tuulia, miksi ihmeessä ihmisten pitäisi jaksaa töissä 68-vuotiaiksi, kun monelle jo 60 vuoden rajapyykkikin on liikaa. Ilmarinen muistuttaa, että kannattaisi jaksaa, sillä silloin meillä olisi varaa vanhentua.

- Ihmisellä on monta eri ikää: On kalenteri-ikä, joka on kaikkein harhaanjohtavin. Sen varaan ei pitäisi mitään laskea, sillä kukaan ihminen ei ole sen ikäinen, kun kalenteri näyttää. Paljon tärkeämmät iät ovat biologinen ikä, psykologinen ikä ja sosiaalinen ikä. Kun tämä asia otetaan esille ikäjohtamisessa, päästään irti ikäahdistuksesta.

Nordkalkin 55+

copyright YLE/videokuvaa

Kalkkikaivoksistaan ja -tehtaistaan tunnettu Nordkalk laati ikääntyville työntekijöilleen viitisen vuotta sitten 55+ -ohjelman. - Ohjelma on otettu hyvin senioreiden taholta vastaan, kertoo henkilöstöjohtaja Kari Vainio tyytyväisenä. Iäkkäämmät työntekijät kokevat, että heidän työtään arvostetaan, kun otetaan hyvissä ajoin puheeksi, miten seuraajan voisi kouluttaa. Senioreiden tietotaito on Nordkalkille tärkeää ja ikäohjelman avulla osaaminen säilyy ja siirtyy nuoremmille polville.

copyright YLE/videokuvaa

Kaivoksen uumenissa 32 vuotta työskennellyt Voitto Aalto halusi maan päälle hommiin ja esitti ajatuksensa työnjohtajalleen. Uuden ikäohjelman hengessä asia ymmärrettiin ja Aalto ryhtyi kouluttamaan itselleen seuraajaa panostustyöhön. Mika Hopponen oli jo muutaman vuoden halunnut kaivokseen ja näin miehet vaihtoivat paikkaa. Aalto perehdytti Hopposta muutaman kuukauden sellaisiin kaivostyön erikoisuuksiin ja turvallisuusasioihin, joita ei välttämättä kirjoista pysty oppimaan.

copyright YLE/videokuvaa

Nyt molemmat miehet ovat tyytyväisiä työhönsä ja Voitto Aalto aikoo jatkaa Nordkalkin palveluksessa ainakin eläkeikään saakka. Mika Hopponen on Nordkalkin uutta sukupolvea, mutta osaa arvostaa senioreiden ammattitaitoa. Yhteishenkeä pidetään yllä Kaivoskerhon tapaamisissa ja päivittäisten kahvihetkien korttipeleissä.

Hilla Blomberg / PRIIMA

PRIIMAn studiokeskustelu - Minkä ikäisenä eläkkeelle? Vieraana Harri Sailas

PRIIMAn studiokeskustelussa Eeva-Leena Vaahtio puhumassa viisikymppisten mahdollisuuksista työmarkkinoilla