Ylen etusivu   Pyhät ja Pahat  -  Seuraava ohjelma ja keskustelijat  
 
Synnin olemus

Kuolemansynnit
& Suuret hyveet


Syntitesti

Seuraava ohjelma
ja keskustelijat


Keskustelua

Edelliset
lähetykset


Tekijät

Palaute


Osa 11: Huumorintajuttomuus

TV2 tiistaina 11.11.2003 klo 23.25 (uusinta)

Huumorintajuttomalta puuttuu suhteellisuuden taju. Mutta mikä tekee siitä kuolemansynnin ja mitä tekemistä lintuharrastajilla on sen kanssa? Se selviää kirjailija Jaakko Heinimäen, päätoimittaja Hanna Jensenin, kansanedustaja Jaakko Laakson ja taustapiru Mikko Malmin keskustelusta.

Huumorintajuttomuuden vastahyve on siis suhteellisuuden taju. Jos huumorintajuton elää vain kylmien abstraktioiden maailmassa, suhteellisuudentajuisella on tietoa siitä, mistä tässä elämässä on oikeasti kyse. Tästä kertoo kirjailija Sinikka Nopola, joka tarkkailee ihmisiä työkseen. Ohjelman lopuksi studion valtaavat Werner Bros. -yhtyeen jäsenet ja esittävät aiheeseen sopimattoman biisin lisäksi Isojen Miesten Koreografian.

Keskustelijat:

Jaakko Heinimäki

Jaakko Heinimäki (s. 1965) on helsinkiläinen pappi ja toimittaja. Hän on saavuttanut lukijoiden ja kriitikoiden jakamattoman suosion esseekirjoillaan, joissa pyhimyksiä, uskontoa, seitsemää kuolemansyntiä ja huumoria pohditaan oivaltavasti ja hauskasti. Teoksessaan Pyhä nauru - Kirjoituksia uskonnosta ja huumorista (2000) Heinimäki syventää aikaisemmista teoksistaan tuttua teemaa uskonnon ja huumorin välisestä yhteydestä. Heinimäki on Eino Leino - seuran puheenjohtaja ja tunnettu hyvästä viinituntemuksestaan.

Hanna Jensen

Hanna Jensen on 32 -vuotias Trendi-lehden päätoimittaja ja kahden pienen tytön äiti. Toimittajan omin sanoin:
"Harrastus on työni. Päädyin hommaani (ensin toimituspäälliköksi) freelance-toimittajan pestistä samalla, kun väänsin itselleni paperit Helsingin yliopiston valtsikasta. Jossain välissä syntyi kaksi tyttöä, nyt 5- ja 8-vuotiaat. Noista ajoista on vain hämäriä muistikuvia.
Rakastan kaupunkielämää. Parasta on, kun aurinko nousee aamulla ja osuu vastapäisten, vanhojen kerrostalojen kattoihin. Minulle on myös tärkeää, että ympärilläni on ihmisiä monista eri kulttuureista, siksi asunkin Helsingin keskustassa. Olen hulluna turisteihin! Nollauspaikkani löytyy Paraisilta meren rannasta. Vapaa-aikani kuluu keittiössä, salsa- tai espanjantunneilla, kirja kädessä nojatuolissa tietysti aikakauslehtiröykkiöitten keskeltä. Arki on parasta - ja siitä revin myös huumorini."

Jaakko Laakso

Jaakko Laakso on ollut kansanedustajana vuodesta 1991 ja koko ajan myös puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja sekä johtanut Strasbourgissa Euroopan neuvostossa kymmenen vuotta yhtynyttä vasemmistoryhmää. Ennen kansanedustajaksi valintaa Laakso toimi Tiedonantajan eduskuntatoimittajana viisitoista vuotta ja lehden varapäätoimittajana muutaman vuoden. Laakso voitti ensimmäisen puhemestaruuden Äidinkielen opettajien liiton jo perinteeksi muodostuneessa kilpailussa, myöhemmin myös väittelymestaruuden ja joukkueväittelyn mestaruuden. Muita "urheilusaavutuksia" ei ole.

Vastahyve Suhteellisuudentaju

Jos vaikka katsoo Helsingin ydinkeskustaa, siitähän näkee tärkeilynhalua ja pönäkkyyttä. Se on hyvä esimerkki siitä, miten ihmiset eivät ole osanneet haaveilla.

Sinikka Nopola
kirjailija


Suhteellisuudentaju ja huumori kulkevat käsikädessä. Sinikka Nopola sanoo, että kulutusyhteiskunta on tärkeily-yhteiskunta. Me vain emme näe sitä, koska elämme sen keskellä ? tärkeilynhaluisina, hanakkoina luokittelemaan muita ihmisiä. Sinikka Nopola kysyy, missä vaiheessa huumorintajuisista lapsista kehittyy tärkeileviä aikuisia. Koulumaailmassa on tapahtunut suuri muutos. Ennen kiusattiin hikipinkoja, nyt luokan huonoimpia. Menestyjien yhteiskunnassa hikipinkot saavat tärkeillä jo koulussa ihan rauhassa.