Suomalaiset sävelet Jr.
Suomalaiset sävelet Jr. on YLE Koulu-tv:n suomalaisista säveltäjistä ja suomalaisen musiikin historiasta kertova ohjelmasarja. Sarja on tarkoitettu perusopetuksen tueksi luokille 5–9. Se on katsaus suomalaisten omaan musiikkiin keskiajalta nykypäivään.
2. OSA: ”Yksinlaulusta yhteislauluun”
Miksi laulu on suomalaisille niin tärkeää? Keskiajan jälkeen suomalainen yläluokka alkoi kiinnostua musiikista ja ensimmäiset suomalaiset säveltäjät saivat mainetta. Petra, Seppo ja Joose tutustuvat lauluihin ja säveltäjiin, jotka ovat muokanneet suomalaista musiikkia jo ennen kuin itsenäistä Suomea olikaan.
3. OSA: ”Jannen perintö”
Mitä tiedät Sibeliuksesta? Mikä teki Sibeliuksen musiikista niin suosittua, että hän on vielä nytkin Suomen tunnetuin säveltäjä? Useimmat muistavat Sibeliuksen tuotannosta ainakin Finlandian, mutta hän sävelsi paljon muutakin. Joose, Seppo ja Petra selvittävät perustiedot Sibeliuksesta, ja Espoon musiikkiopiston oppilaat esittävät hänen musiikkiaan.
4. OSA: ”Suomalaisen mielen maisemia”
Millaista oli säveltää Sibeliuksen jälkeen? Keitä olivat Kuula, Madetoja, Klami, Merikanto, Palmgren, Melartin ja Raitio? Neljäs osa esittelee suomalaisia säveltäjiä Sibeliuksen varjossa. Heidän kauttaan Joose, Petra ja Seppo tutustuvat siihen, miten suomalainen luonto ja kansallisromantiikka kuuluvat 1800–1900-luvun musiikissa.
5. OSA: ”Jokaiselle jotakin”
Millaisia ovat suomalaiset säveltäjät nykyisin? Tunnistatko nimet Ilkka Kuusisto, Jukka Linkola, Olli Kortekangas, Esa-Pekka Salonen, Magnus Lindberg ja Kaija Saariaho? Viimeisessä osassa otetaan selvää, minkälaista sävellystyö on tänä päivänä. Säveltäjän rooli on muuttunut – hän ei välttämättä tarvitse enää edes soittimia. Säveltäjä Otto Romanowski kertoo musiikin tekemisestä tietokoneen avulla.