Suomalaiset sävelet Junior

Jakso 1 Jakso 2 Jakso 3 Jakso 4 Jakso 5

Juontajat

SEPPO HAKO, 18

”Tulen musiikkiperheestä, jossa on musiikki on aina ollut isossa roolissa. Itse olen soittanut lyömäsoittimia, mutta lopetin opettajan vaihduttua ja kiinnostuksen loputtua. Nykyisin kuuntelen kaikenlaista musiikkia, heviä (Children Of Bodom), progea (Led Zeppelin) – kaikki käy.

Kiinnostavinta Suomalaiset sävelet Jr:ssa oli tutustua eri aiheisiin, haastatella asiasta tietäviä ihmisiä ja kuunnella heitä. Pidin eniten Otto Romanowskin tietokonemusiikista, se oli kiehtova ja mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Ylivoimaisesti hauskinta oli kuitenkin tehdä sketsejä! Nautin työskentelystä Suomalaiset sävelet Jr:n parissa, ja lähtisin mielelläni tällaiseen projektiin mukaan uudestaankin.”

JOOSE LASSILA, 15

”Musiikki on elämässäni erittäin tärkeä asia, joten lähdin tähän projektiin mukaan suurella mielenkiinnolla. Oma soittimeni, harmonikka, on tullut viimeisen yhdeksän vuoden aikana tutuksi. En kuitenkaan koe itseäni mitenkään erikoisen oppineeksi muusikoksi, kunhan vain teen sitä mikä kiinnostaa. Musiikki ei siis ole minulle opiskelua, vaan ennen kaikkea oman elämän ja tunteiden käsittelyä. Musiikkia kuunnellessani pyrin pitämään tyylikirjon mahdollisimman laajana, mutta eniten kuuntelen barokin ja romantiikan ajan taidemusiikkia, viime vuosikymmenien populaarimusiikkia, usein vähän raskaampaakin nykyrockia sekä kansanmusiikkia eri puolilta maailmaa.

Ennen ohjelman tekoa tietoni suomalaisesta musiikista eivät olleet ihmeelliset. Olen siis saanut myös loistavan tilaisuuden sivistää itseäni ja tavata henkilökohtaisesti suomalaisia säveltäjiä. Ehkä mieleenpainuvin kokemus oli vierailu kanteletaiteilijoiden Matti ja Sinikka Kontion luona. Heidän soittoaan kuunnellessa suomalaiset kansantarinat nousivat mieleen ja alkoivat elää aivan uudella tavalla. Aivan kuin olisin itse ollut paikalla Väinämöisen soittaessa kanneltaan metsän keskellä. Toivon mukaan muutkin voivat tämän ohjelman avulla löytää kiinnostusta suomalaista musiikkia kohtaan ja oppia yhtä hienoja asioita kuin minä olen oppinut!”

PETRA PIIROINEN, 14

”Musiikinteorian tunneilla istuminen ole koskaan ollut lempiharrastukseni. Käytännön puoli on mielestäni aina ollut huomattavasti kiinnostavampaa: olen soittanut selloa nelivuotiaasta asti ja ollut mukana eri kamarimusiikkikokoonpanoissa. Niinpä suomalaiseen musiikkiin tutustuminen televisio-ohjelman juontamisen kautta kuulosti erittäin mukavalta. Itselleni mieluisinta musiikkia Suomalaiset sävelet Jr:n esittelemästä valikoimasta on Sibeliuksen tuotanto sekä Ilkka Kuusiston Divertimento, jota olen soittanut itsekin orkesterissa. Klassisessa musiikissa on jotain kaikille!

Suomalaiset sävelet Jr:n tekeminen on ollut kiintoisa kokemus, joskin ensimmäisissä kuvauksissa hiukkasen epäilytti. Ei ollut niin helppoa pukea ylleen ”kivikautisvaatteita” ja yrittää näyttää kameran edessä vakuuttavalta kevään ensimmäisenä hellepäivänä! Oli kuitenkin todella siistiä päästä tutkimaan lähemmin kameroita ja valoja, unohtamatta upeita kuvauspaikkoja. Luksuksen huippupiste oli ehdottomasti kuvauspäivä Turun Aboa Vetuksessa ja Ars Novassa. Pelkässä median voimassa, jonka avulla pääsimme sisään ennen avaamisaikaa, oli ihan kylliksi. Voisin mielelläni ottaa uusiksi vapaan risteilemisen täysin tyhjässä museossa!”